Poliţia, de neclintit: Cei care vor purta panglica „Sf. Gheorghe” vor fi traşi la răspundere conform legii

Julieta Saviţchi
03/05/2022
Foto simbol

Poliţia intenţionează să îi amendeze pe toţi cei care vor purta panglica bicoloră numită „Sfântul Gheorghe”. Nu vor face excepţie nici locuitorii din autonomia găgăuză, unde autorităţile au adoptat un act normativ local prin care este permisă purtarea acestui simbol.

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat, marţi, într-o conferință de presă că oamenii legii nu se vor conforma regulilor locale care contravin legislaţiei naţionale adoptată de Parlament.

„Nu o să dau aprecieri unui act aprobat de Adunarea Populară a Găgăuziei. Pentru asta sunt alte autorități abilitate și competente, dar noi vom aplica exclusiv legea aprobată de Parlamentul RM. Atât timp cât se încalcă Codul Contravențional, aprobat de Parlamentul RM, da, toate persoanele vor cădea sub incidența răspunderii contravenționale. Poliția nu va cădea pradă provocărilor. Vom acționa prin prisma legii astfel încât să nu se aplice forța fizică”, a declarat Cernăuţeanu.

Amintim că bașcanul de la Comrat, Irina Vlah, a semnat luni legea locală prin care va fi permisă în autonomie utilizarea panglicii bicolore „Sfântul Gheorghe”, votată vinerea trecută de Adunarea Populară din regiunea găgăuză.

Pe 20 aprilie, Legislativul de la Chișinău a votat în cea de-a doua lectură interzicerea simbolurilor de război, inclusiv panglica „Sf. Gheorghe” folosită de trupele ruse ca simbol în cadrul invaziei din Ucraina.

Persoanele fizice care nu respectă interdicția riscă amenzi până la 9.000 de lei (circa 450 de euro) sau muncă în folosul comunității de la 30 la 60 de ore.

Ex-preşedintele Republicii Moldova a declarat public că nu se va conforma prevederilor legale şi a îndemnat public moldovenii să procedeze la fel.

Şi liderul comunist, Vladimir Voronin, s-a arătat nemulțumit de această decizie. „Ei nici nu sunt cărturari, să se uite la Ștefan cel Mare care se folosea de această lentă, să se uite la toți eroii din povești, din fabule, din istorie”, a declarat liderul comuniștilor.

Panglica Sfântului Gheorghe a fost una dintre insignele soldaților din Rusia țaristă, dar a devenit nedorită după venirea la putere a bolșevicilor. Simbolul a fost a fost interzis în perioada sovietică. În 2005, cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a victoriei Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste, a fost reintrodus la nivel național în Rusia.


 

Julieta Saviţchi
03/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii