Politicienii, rezervați în privința ultimelor rețineri de foști deputați care ar fi fost cumpărați de Plahotniuc: „Eu vreau să văd finalitatea și condamnări”

Mădălin Necșuțu
04/02/2022

Reținerile și percheziții de la mijlocul acestei săptămâni a cinci foști deputați din cei 14 vizitați de oamenii legii, au determinat reacții diferite în societate, dar și în rândul clasei politice, astfel că deputatul PAS, Vasile Grădinaru (foto), s-a arătat mai degrabă rezervat în privința acestor acțiuni ale Procuraturii.

„Eu o să fiu mai rezervat în a mă bucura, pentru că întotdeauna rezultatele unor asemenea acțiuni se văd în timp și anume atunci când este decizia definitivă și irevocabilă a instanței de judecată. Dacă s-au întreprins asemenea acțiuni procesuale, eu bănuiesc că au fost mai multe fapte rezonabile și anumite informații suplimentare care au stat la baza acestor lucruri. Eu vreau să văd finalitatea și condamnări”, a declalat Grădinaru în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV 8.

Procurorii anticorupție i-au reținut, miercuri dimineață, în același dosar pe Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov, Vladimir Vitiuc și Anatolie Zagorodnîi, care sunt bănuiți și că au negociat tranziția colegilor lor de la Partidul Comuniștilor din R. Moldova la Partidul Democrat.

Cei 14 foşti deputaţi sunt Alexandr Banicov, Anatolie Zagorodnîi, Boris Golovin, Anatolie Gorilă, Igor Vremea, Corneliu Mihalache, Galina Balmoş, Sergiu Stați, Elena Gudumac, Petru Porcescu, Victor Mîndru, Violeta Ivanov, Artur Reşetnicov, Vladimir Vitiuc.

La rândul său, prezent și el în platoul emisiunii de la TV8, președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, a spus că procurorii au mizat pe acest cap de acuzare al îmbogățirii ilicite, doarece aceasta ar fi fost mai ușor de dovedit decât acuzația de uzurpare a puterii.

„În speranța că reținerea acestor persoane care au contribuit direct la uzurparea puterii de stat, în speranța că aceste persoane vor face sub o anumită presiune depoziții și vor recunoaște cum au fost racolați majoritatea parlamentarilor, pentru că este cert că au făcut parte din acea majoritate care a fost creată prin metode de corupție, influență și șantaj. Sunt relativ pesimist în raport cu această cauză pentru faptul că au mers pe îmbogățire ilicită și nu pe alte capete de acuzare pentru care ar trebui să răspundă acești oameni, sunt capete mult mai grave, dar se pare că procurorii nu au posibilitatea de a demonstra acele episoade”, a spus Ștefan Gligor.

În dosarul îmbogățirii ilicite intentat foștilor deputați, procurorii au vizat 47 de imobile și 13 automobile aparținând celor 14 deputați percheziționați din care 5 au și fost reținuți pentru 72 de ore.

Mădălin Necșuțu
04/02/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii