Prejudicii de 20 de miliarde de lei, depistate de Curtea de Conturi în 2016. Au fost pornite 10 cauze penale

Anticoruptie.md
24/04/2017
Foto: CIJM

10 cauze penale au fost pornite de procurori în urma mai multor misiuni de audit desfășurate de Curtea de Conturi pe parcursul anului 2016. Potrivit raportului de activitate pentru anul trecut, Curtea a auditat 575 de instituții și autorități publice, întreprinderi de stat sau societăți pe acțiuni, iar valoarea abaterilor depistate se cifrează la peste 20 de miliarde de lei.

Reprezentanții Curții de Conturi precizează că cele zece cauze penale au fost pornite în baza materialelor acumulate în cadrul a opt misiuni de audit. Trei dintre acestea au fost intentate pentru neglijență în serviciu admisă de angajații Agenției Moldsilva și cei ai întreprinderilor pentru silvicultură Hâncești-Silva și Edineț. Raportul a ajuns și în vizorul Comisiei Naționale de Integritate (actualmente Autoritatea Națională de Integritate), care a constatat admiterea conflictului de interese de către o persoană cu funcție de răspundere a Agenției Moldsilva.

Alte cauze penale țin de neglijența în serviciu admisă de angajații Primăriei Chișinău, implementarea proiectului „Rețeaua de comunicații fixe și mobile pentru consolidarea managementului frontierei de stat pe segmentul Ungheni-Giurgiulești”, procurarea echipamentului medical pentru efectuarea expertizei ADN și gestiunea proastă a camerelor de supraveghere a traficului rutier.

În cazul raportului ce scotea la iveală ilegalități în amplasarea și funcționarea magazinelor duty-free la punctele vamale, Procuratura Anticorupție a dispus neînceperea urmăririi penale. O altă ordonanță de refuz a fost emisă de CNA în cazul livrării gratuite a echipamentului tehnic și a softului Sistemului Informațional Integrat în Sănătate de către un agent economic către Centrul Medicilor de Familie Bălți. Totodată, corectitudinea gestionării banilor publici de către Ministerul de Interne în 2014 și 2015 încă se investighează, Centrul Național Anticorupție solicitând și alte materiale de referință.

Potrivit raportului de activitate, valoarea neregulilor constatate de auditori în anul 2016, în cazul celor 38 de misiuni, se ridică la circa 20,8 miliarde de lei sau cu aproximativ 20% mai mult comparativ cu anul 2015. În topul instituțiilor se regăsesc Ministerul Finanțelor, administrațiile municipiului Chișinău și a Găgăuziei, Fiscul și Ministerul Educației. Abaterile care au generat cele mai multe nereguli financiare țin de administrarea bugetelor, efectuarea achizițiilor publice, neînregistrarea patrimoniului public la Cadastru, erori în rapoartele contabile și altele.

În urma neregulilor constatate, Curtea de Conturi a înaintat 1.379 de cerințe și recomandări, al căror termen de executare, potrivit sursei, va începe din a doua jumătate a anului 2017. Cele mai multe recomandări vizează autoritățile publice centrale și locale.

Anticoruptie.md
24/04/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii