Premierul Natalia Gavrilița, despre starea de urgență: „Și eu îmi doresc să expire!”

Anticoruptie.md
13/01/2023
Colaj CIJM

Starea de urgență, instituită în Republica Moldova odată cu invazia rusă în Ucraina, ar putea fi prelungită. Declarația a fost făcută de premierul Natalia Gavrilița, care spune că există în continuare riscuri pentru securitatea energetică a țării, dar și provocări de alt ordin.

Natalia Gavrilița declară că, deocamdată, autoritățile nu pot renunța la starea de urgență, dar promite că acest instrument este folosit cu mare precauție.

„Îmi doresc foarte mult să expire această stare de urgență. Deocamdată, continuăm să ne confruntăm cu riscuri și în privința războiului și aceste bombardamente care au loc regulat. Oricum, suntem într-o situație dificilă pe plan energetic, pentru că nu se respectă contractul pe care-l avem cu Gazprom. Noi avem resurse de aproximativ 56 la sută în decembrie din cantitatea obișnuită, de aceea continuă să existe riscuri care ar necesita intervenția rapidă și urgentă a Guvernului. Noi utilizăm acest instrument judicios, atunci când este nevoie”, a punctat Natalia Gavrilița, pentru radio Vocea Basarabiei.

Parlamentul de la Chişinău, s-a convocat de urgență în data de 24 februarie 2022, zi în care Federația Rusă a invadat Ucraina. În şedinţă extraordinară, a fost votată iniţiativa premierului Natalia Gavriliţă privind instaurarea stării de urgenţă pe un termen de 60 de zile. Pentru instaurarea stării de urgenţă au votat şi deputaţii din opoziţie, numărul de voturi pro fiind de 88. De atunci și până în prezent, starea de urgența a fost prelungită de fiecare dată când expira termenul de aplicare.

 

Anticoruptie.md
13/01/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii