Preoții loiali Moscovei, scoși din lăcașurile sfinte din Ucraina

Anticoruptie.md
11/03/2023
Sursa: SBU

Patriarhia Moscovei trebuie să părăsească toate încăperile arendate în complexul monahal Lavra Pecerska (Lavra Peşterilor) din Kiev. Anunțul a fost făcut de ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkacenko. Încăperile trebuie să fie eliberate din data de 29 martie.

Patriarhia Moscovei a fost anunțată vineri, 10 martie, că partea ucraineană întrerupe contractul semnat încă de ex-președintele fugar, Victor Ianukovici.

„Din data de 11 martie a fost dispusă inventarierea bunurilor și verificarea stării tehnice a clădirilor”, a informat ministrul Tkacenko, pe contul său de Telegram.

Amintim că, în noiembrie 2022, mai mulți cetăţeni ruşi au fost depistați în mănăstirile Bisericii Ortodoxe Ucrainene afiliate Patriarhiei Moscovei, iar Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU a confiscat zeci de mii de dolari şi literature rusă de propagandă. Percheziţiile au atins și  Lavra Pecerska, sediul principal al Bisericii Ortodoxe Ucrainene afiliate Patriarhiei Moscovei.

În luna mai, 2022, Biserica Ortodoxă Ucraineană a hotărât să se desprindă definitiv de Patriarhia Bisericii Ortodoxe Ruse, dar mulți preoți i-au rămas loiali.  În comparație cu superiorul său, care a „binecuvântat” invazia rusă, Mitropolitul Onufrie al Kievului, care conduce Biserica Ortodoxă Ucraineană, a condamnat deschis războiul, demonstrând astfel neloialitate și nesubordonare.

Șase luni mai târziu, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat un decret prin care a interzis pe teritoriul Ucrainei orice activități ale organizațiilor religioase apropriate Bisericii Ortodoxe Ruse.

Anticoruptie.md
11/03/2023Follow us on Telegram

Comentarii