Președintele Curții de Conturi refuză să discute cu jurnaliştii, dar explică pe blogul său de ce nu și-a declarat casa de lux

Anticoruptie.md
08/09/2016
Casa în care locuiește Veaceslav Untilă, scrisă pe numele fiicei. Captură video: ZdG

Noul pre­șe­dinte al Cur­ții de Con­turi, Vea­ce­slav Untilă vine cu o reac­ție pe blo­gul său după ce Anticoruptie.md şi Ziarul de Gardă au publicat joi, 8 septembrie, o anchetă în care autorii au scos, între altele, la iveală că fostul deputat locuieşte într-o casa de lux și pe care nu o indică în decla­ra­ția de avere. Investigaţia vizează şi activitatea fir­melor pe care Veaceslav Untilă le deține per­so­nal sau care au fost fon­date de fii­cele sale când abia împli­neau majo­ra­tul. Deși în decurs de trei zile, autorii articolului au încer­cat să dis­cute cu preşedintele Curţii de Conturi la acest subiect, el nu a răs­puns la ape­luri. Nici după ce între­bă­rile au fost transmise Ser­vi­ci­u­lui de presă al insti­tu­ției, acesta nu a dorit să ofere comentarii, invo­când că „pre­feră să înceapă comu­ni­ca­rea cu presa un pic mai târ­ziu”. 

Veaceslav Untilă spune că nu a men­țio­nat în decla­ra­ția de avere imo­bi­lul de lux în care locu­ieștie, deo­a­rece l-a făcut cadou fii­cei când aceasta a împli­nit majo­ra­tul, cu con­di­ția că împre­ună cu soția vor locui în casă cât vor fi în viață. Acesta spune că nu a ascuns nici­o­dată fap­tul că el a con­struit imo­bi­lul și că locu­iește acolo, dar că nu a avut „drep­tul legal” de a o declara, pen­tru că în acte figu­rează numele fii­cei. Autorii investigaţiei notează că imo­bi­lul a fost donat de pre­șe­din­tele CCRM fii­cei sale, însă în docu­men­tele de la Cadas­tru nu există infor­ma­ții des­pre exis­tența unui con­tract prin care acesta să locu­iască în el „cât vor fi în viață”.

„Refe­ri­tor la casa în care locu­iesc. Am înce­put con­stru­cţia aces­tei case în 1987, la pro­pu­ne­rea con­du­ce­rii sub­di­vi­ziu­nii Minis­te­ru­lui Afa­ce­ri­lor Interne, în cadrul căreia acti­vam atunci. Ba mai mult, am pri­mit şi un aju­tor finan­ciar din par­tea MAI. Con­stru­cţia a durat în jur de nouă ani şi abia după aceasta a fost dată în exploa­tare şi am tre­cut cu tra­iul în casa res­pec­tivă. Apropo, în această peri­oadă, pen­tru a putea finisa con­stru­cţia casei, am con­trac­tat un cre­dit ban­car în sumă de 20 de mii de ruble sovi­e­tice, ceea ce era o sumă enormă la acele tim­puri. La atin­ge­rea vâr­stei majo­ra­tu­lui de către fiica mea, împre­ună cu soţia, am decis să-i facem cadou casa, cu con­di­ţia că vom locui în ea atâta timp cât vom fi viaţă. Nici­o­dată nu am ascuns că este casa con­stru­ită de mine, că locu­iesc în ea, dar nu se regă­seşte în decla­ra­ţia mea de pro­pri­e­tate pen­tru că nu eu sunt pro­pri­e­ta­rul ofi­cial şi, con­form instru­cţiu­nii modu­lui de decla­rare a veni­tu­ri­lor şi pro­pri­e­tă­ţi­lor, nu am drep­tul legal de a o declara”, spune Untilă. 

Reporterii pre­ci­zează că imo­bi­lul în care locu­iește Vea­ce­slav Untilă a fost recent reno­vat capi­tal, iar ima­gi­nile demos­trează că acesta nu a fost ridi­cat în sti­lul caracteristic de acum 20 de ani.

„Refe­ri­tor la tre­i­mea de imo­bil decla­rată de mine, e vorba de o încă­pere de 34 de metri pătraţi, în care a locuit soa­cra şi care i-a reve­nit soţiei mele cu titlu de moş­te­nire. Con­form legi­sla­ţiei, sunt obli­gat să declar acest imo­bil, lucru pe care l-am şi făcut. În cele­lalte două apar­ta­mente ce figu­rează în decla­ra­ţia mea de pro­pri­e­tate, locu­iesc fii­cele mele cu fami­li­ile lor. Ambele apar­ta­mente au fost achi­zi­ţio­nate legal, din surse decla­rate de mine la eta­pele res­pec­tive în  mod trans­pa­rent şi corect”, men­țio­nează acesta.

„Aces­tea fiind spuse des­pre pro­pri­e­tă­ţile mele, cred că v-aţi con­vins că nu există nicio ile­ga­li­tate, nicio escro­che­rie sau eschi­vare de la obli­ga­ţiu­nile legale ce-mi revin. Sunt pro­pri­e­tăţi dobân­dite cin­stit, pe care nu le-am ascuns nici­o­dată şi regret că acum se încearcă indu­ce­rea în eroare a oame­ni­lor prin inter­pre­tări ero­nate. Tot tim­pul am fost corect şi des­chis în rela­ţia cu presa şi fac apel şi de această dată la corec­ti­tu­dine. Refe­ri­tor la afa­ce­rile mele. Odată cu veni­rea comu­ni­ş­ti­lor la putere în 2001, am fost înlă­tu­rat din orga­nele afa­ce­ri­lor interne, unde munci­sem circa 25 de ani. Eram o per­soană inco­modă pen­tru comu­ni­şti. M-am lan­sat în afa­ceri, dorind să-mi întreţin ast­fel fami­lia. Nici­o­dată nu am ascuns afa­ce­rile mele şi veni­tu­rile obţi­nute din ele, declarându-le onest, aşa cum pre­vede legi­sla­ţia. Regret că acum se fac unele apro­po­uri şi se lasă spa­ţii de inter­pre­tări, care-mi pot leza ima­gi­nea. Şi mai mult regret că se încearcă invo­ca­rea în acest con­text a nume­lor mem­bri­lor fami­liei mele, a copi­i­lor, care nu au de a face cu acti­vi­tă­ţile mele poli­tice sau de dem­ni­tar de stat. Ei îşi au viaţa lor şi orice para­lelă care se face în acest con­text e total nepo­tri­vită. Sunt cetă­ţeni ai aces­tei ţări, care tre­buie să bene­fi­cieze ple­nar de toate drep­tu­rile cetă­ţe­neşti, inclu­siv de cele ce ţin de viaţa pri­vată, pro­te­cţia date­lor cu carac­ter per­so­nal etc. Cu această oca­zie, suge­rez insti­tu­ţi­i­lor media şi jur­na­li­ş­ti­lor inte­re­saţi de acti­vi­tă­ţile mele să facă o deli­mi­tare strictă între mine, dem­ni­ta­rul de stat, Vea­ce­slav Untilă, de viaţa şi acti­vi­tă­ţile căruia au tot drep­tul să se inte­re­seze oame­nii, şi fami­lia mea, mem­brii căreia tre­buie tra­taţi cu corec­ti­tu­dine, respectându-se drep­tu­rile lor fun­damen­tale”, mai spune Untilă.

„Exact ace­eaşi situ­a­ţie e şi în cazul altor insi­nu­ări şi inter­pre­tări apă­rute în con­tex­tul inves­ti­ga­ţiei ZDG, la care chiar nu merită să mă opresc. Ceea ce vreau să spun în înche­iere este că tot tim­pul am dat dovadă de corec­ti­tu­dine, des­chi­dere în rela­ţia cu presa şi cu publi­cul larg, cu orga­nele abi­li­tate ale sta­tu­lui şi cred că pen­tru aceasta am meri­tat cel puţin drep­tul de a fi tra­tat cores­pun­ză­tor. Rămân des­chis şi în con­ti­nu­are pen­tru ori­cine se inte­re­sează de viaţa şi acti­vi­tă­ţile mele şi fac apel încă o dată la corec­ti­tu­dine şi bun simţ”, con­chide func­țio­na­rul.

Datele cadas­trale arată că, în peri­me­trul stră­zi­lor V. Chel­tu­ială și Cire­și­lor, fami­lia Untilă deține două imo­bile: unul cu o suprafață de 125,9 de metri pătraţi și altul cu o suprafață ofi­ci­ală de 163 de metri pătraţi 1/3 din casa de pe strada Cire­și­lor, una bătrâ­nească, pe care o regă­sim în decla­ra­ția de avere a lui Vea­ce­slav Untilă, de 163 de metri pătraţi, este înre­gis­trată pe numele soției președin­te­lui CCRM, Ale­xan­dra. Ea a intrat în pose­sia locuinţei în 1998, în urma unui con­tract de dona­ție. Cele­lalte 2/3 din imo­bil apar­țin altor doi cetă­țeni, apa­rent, fără legă­turi cu șeful CCRM.

Imo­bi­lul vecin, care are, ofi­cial, doar 125,9 metri pătraţi, de pe strada V. Chel­tu­ială, acolo unde locu­iesc Vea­ce­slav Untilă și soția sa, este înre­gis­trat pe numele Tatia­nei Untilă-Spătari, una din­tre fii­cele ex-deputatului, și nu se regă­sește în niciuna din ulti­mele sale decla­ra­ții de avere. Casa de mili­oane, una cu trei nive­luri, reno­vată recent, pe care am filmat-o cu o dronă, a apar­ți­nut, între 1995 și 1999, lui Vea­ce­slav Untilă, după care a fost donată fii­cei sale, Tatiana, care avea atunci doar 18 ani. Pe lângă cele două case, fami­lia Untilă este pro­pri­e­tara a două apar­ta­mente, unul cu o suprafață de 60 de metri pătraţi, aflat pe strada Gre­no­ble, pro­cu­rat în 2011, și altul de 72,5 metri pătraţi de pe strada Dru­mul Vii­lor, obți­nut în 1999.

Anticoruptie.md
08/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii