Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, acuzat că ar acționa ca agent al altui stat: „Este o diversiune împotriva Moldovei”

Mihaela Cibotaru
22/09/2023

Solicitarea președintelui Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, către Gazprom privind livrarea gazului pentru malul drept al Nistrului este o diversiune împotriva Republicii Moldova, iar Ceban acționează ca un adevărat agent de influență al altui stat. Acuzația vine din partea membrului Consiliului Energocom, Alexandr Slusari, care subliniază că întreprinderea deja are stocuri suficiente de gaze, procurate la un preț mai mic decât cel oferit de Gazprom pentru anul 2023.

„Ceea ce face acum Moldovagaz și Vadim Ceban eu tratez ca diversiune împotriva Republicii Moldova”, a scris Slusari. El susține că aceștia cunosc că Energocom deja a procurat gaze suficiente cel puțin până în ianuarie 2024 inclusiv și este în proces de procurare a volumelor suplimentare de gaze, reieșind din solicitarea Moldovagaz pentru toata perioada rece.

Alexandr Slusari susține că șeful Moldovagaz cunoaște, dar „tace chitic” despre faptul că prețul de achiziționare a gazului de la Energocom este mult mai mic față de oferta Gazpromului pentru anul 2023. „Domnul Ceban nu poate să nu cunoască că Energocom a procurat în perioada iunie-septembrie circa 430 mln m3 la preț adus în Moldova sub 430 dolari”, declară el, adăugând că cel mai recent stoc de gaz cumpărat gaz de la o compania europeană este „la cel mai mic preț în istoria licitațiilor de procurare a metanului”.

Slusari nu exclude că „prin această solicitare se dorește și periclitarea achizițiilor de gaze din partea Energocomului și, implicit, reținerea micșorării tarifelor interne”, la care s-ar ajunge odată cu procurarea volumelor mare de gaze la preț mai mic.

Președintele Moldovagaz a susținut joi o conferință de presă, în care a spus că întreprinderea are semnate două contracte pentru livrarea gazului, inclusiv unul cu Gazprom, până în anul 2026, în baza căruia Moldova poate primi zilnic 5,7 mln de m³ de gaz, cantitatea fiind îndreptată către Tiraspoltransgaz și utilizată la centrala de la Cuciurgan pentru producerea energiei electrice. Referitor la micșorarea tarifului la gaz, Vadim Ceban a spus că punctul de pornire pentru aceasta este achiziția gazului în trimestrul IV 2023, cu prețul mediu de 550 de USD, iar prețul actual inclus în tarif pentru această perioadă este de 600 de USD. „Reducerea prețului de achiziție a gazelor naturale cu 50 de dolari practic aduce o reducere a tarifului la nivel de 1000 de lei”, a menționat Ceban.

Mihaela Cibotaru
22/09/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii