Președintelele PPDA, Andrei Năstase, înregistrat oficial în cursa pentru prezidențiale. Ce avere declară candidatul

Julieta Savițchi
16/09/2020

Comisia Electorală Centrală l-a înregistrat pe liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, în lista candidaților pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Năstase va ocupa poziția a doua în buletinul de vot, după liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, care este primul candidat înregistrat oficial în cursa prezidențială.

Andrei Năstase este liderul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, formațiune care a acces în Legislativul Republicii Moldova, în cadrul Blocului ACUM, la parlamentarele din 25 februarie 2019. După retragerea PDM de la guvernare, în iunie 2019, Andrei Năstase a deținut funcția de viceprim-ministru și cea de ministru al Afacerilor Interne în Guvernul condus de Maia Sandu.

Andrei Năstase a obținut mandatul de deputat, candidând în circumscripția electorală nr.33, Chișinău, și pe lista Blocului ACUM. A renunțat la mandatul de deputat și a acceptat să facă parte din componența Guvernului. În iunie 2018, Năstase a fost ales primar al Capitalei la alegerile locale noi. Mandatul acestuia însă nu a fost validat pe motiv că ar fi făcut campanie electorală pe rețelele de socializare în „ziua tăcerii”. Decizia Judecătoriei Chișinău de invalidare a scrutinului electoral a fost criticată dur de experți locali, ambasadori și reprezentanți ai unor foruri internaționale. Decizia a rămas în vigoare şi după ce a fost contestată în instanțele superioare. Ulterior, instanța de judecată a constatat că Andrei Năstase nu a încălcat legislația electorală.

Andrei Năstase a candidat pentru funcția de primar al Capitalei și la alegerile locale din toamna trecută, dar a pierdut în folosul socialistului Ion Ceban. În prezent, Năstase nu deține nicio funcție publică, fiind doar consilier în Consiliul Municipal Chișinău.

Andrei Năstase s-a lansat, oficial, în politică pe 13 decembrie 2015, când a fost ales președinte al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). Anterior el a fost liderul Platformei Civice Demnitate și Adevăr, constituită în februarie 2013. În 2013 - 2018 Platforma Civică Demnitate și Adevăr, apoi formațiunea politică cu aceeași denumire au desfășurat cele mai ample proteste stradale antiguvernamentale din ultimii zece ani.

La alegerile prezidențiale din 2016, Andrei Năstase s-a înscris în cursa electorală, dar s-a retras în favoarea Maiei Sandu.

Andrei Năstase locuiește într-o casă la sol din orașul Codru, municipiul Chișinău, care a fost dată în exploatare în 2014. Potrivit datelor cadastrale, imobilul valorează 2,23 milioane de lei și are o suprafață de 156 metri pătrați. Casa este însă înregistrată pe numele mamei politicianului, Anna, care locuiește în satul ei de baștină, Mândrești, Telenești. Într-o explicație oferită pentru portalul Moldova Curată, Andrei Năstase a adus următoarele argumente: „Când am început să-mi construiesc casa, era o perioadă foarte tulbure, când m-am luat la luptă cu acest regim care, pe de o parte, își zicea pro-european, iar pe de altă parte, jefuia oamenii, îi deposeda de afaceri. Atunci am zis că, dacă ies în spațiul public și mă bat cu ei, atunci trebuie să mă protejez. N-am făcut nimic altceva decât să mă protejez și mi-am protejat ceea ce aveam mai scump – casa familiei mele. Eu țin foarte mult la casa părintească, la casa familiei pe care eu împreună cu soția și cu copiii mei am reușit s-o avem. Dacă aș fi fost un angajat la stat, dacă aș fi trăit din banii primiți de la stat, ar fi trebuit să dau socoteală – ce fac cu casa mea, cu banii mei. Dar atâta timp cât eu mi-am adus banii acasă, toți banii pe care i-am făcut în străinătate, nu i-am dus în off-shore-uri, și după 12 ani de trăit într-un cămin studențesc era absolut firesc să pot să am o casă, o masă, un loc în care să pot trăi cu familia mea”.

Pe lângă casa de la Codru, în care locuiește, Năstase este și proprietarul casei părintești de la Mândrești, notează Ziarul de Gardă, care i-a fost lăsată drept moștenire cu toate anexele. La fel, familia lui Năstase a primit drept moștenire 2/3 din casa părinților soției sale, din Bubuieci, municipiul Chișinău. Alături, pe aceeași stradă, soții Năstase mai dețin două terenuri pentru construcții: unul de 25 de ari, cumpărat în 2010 de la mama soției politicianului, și altul cu suprafața de 14 ari.

În Declarația de avere pentru ultimii doi ani, depusă de Andrei Năstase la CEC, politicianul a indicat venituri, în 2019, de 50,3 mii de lei din salariul de deputat, cu 78,3 mii de lei a fost remunerat pentru funcția de ministru de Interne, iar 3.250 de lei le-au constituit îndemnizațiile de consilier.

Soția sa, angajată la o companie germană, a avut venituri salariale, pe parcursul ultimilor doi ani, de 157.126 de euro. Alți peste 14 mii de euro le-au constituit îndemnizațiile oferite de statul german pentru întreținerea copiilor.

Andrei Năstase mai declară nouă terenuri, o casă de locuit în orașul Codru, un apartament și mai multe bunuri imobile primite drept moștenire în satul Mândrești, raionul Telenești. Acesta declară un singur automobil, un Nissan Maxima, fabricat în 2004 și cumpărat în 2005, și un automobil de model Volvo XC90, produs în 2018, pe care l-a procurat în 2019 cu 41.750 de euro .

Julieta Savițchi
16/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii