Prețul benzinei a trecut pragul psihologic de 30 de lei per litru. Explicaţiile ANRE

Ion Chișlea
18/05/2022
Prețul benzinei a trecut pragul psihologic de 30 de lei/Anticorupție.md

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a majorat pentru joi prețul plafon pentru un litru de benzină cu 31 de bani, astfel încât acesta va costa 30,09 lei. Prețul unui litru de motorină va coborî cu opt bani, la 27,48 lei.

ANRE explică evoluția respectivă a prețurilor prin faptul că pe parcursul lunii curente cotațiile Platts pentru benzină (în baza cărora se calculează prețul de import al carburanților), a crescut cu 159,5  dolari, pe când cotațiile pentru motorină au scăzut cu 57,5  dolari la o tonă.

Un alt factor care a contribuit la majorarea prețului final este creșterea în aceeași perioadă cu circa 0,5 lei a cursului de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul SUA.

Potrivit ANRE, cotațiile la produsele petroliere sunt în continuare influențate de cererea mare din partea pieței ucrainene și de perspectivele refuzului statelor Uniunii Europene a importurilor de țiței și produse derivate din Federația Rusă.

Algoritmul de stabilire a prețurilor de către ANRE se bazează pe valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare zilei pentru care se stabilesc prețurile. Aceasta este corelată la cursul curent de schimb leu/dolar, fiind stabilit prețul de import. Pentru 18 mai acesta era de  17,08 lei pentru un litru de benzină.

La acestea se mai adaugă marja comericală aplicată de companiile ce vând carburanții, care nu trebuie să depășească 2,62 lei la un litru, accizele care în cazul unui litru de benzină constituie 5,37 lei și taxa pe valoarea adăugată, care la prețul stabilit reprezintă 5,02 lei per litru.

Ion Chișlea
18/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii