Prezență scăzută la urnele de vot în Hâncești și măsuri sporite de protecție împotriva noului coronavirus

Cornelia Cozonac
15/03/2020
PRO TV.md

În pofida măsurilor fără precedent lansate de Guvernul de la Chișinău pentru limitarea răspândirii  coronavirusului, în circumscripția uninominală nr. 38 din Hâncești se desfățoară scrutinul electoral pentru un mandat de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Din cei peste 61 mii de alegători, așteptați  la urne, în cele 43 secții de votare, până la prânz s-au prezentat mai puțin de 10 la sută. Pentru un mandat de deputat, la scrutinul de la Hâncești,  concurează cinci candidați:  Oleasea Stamate, PAS, Ion Mereuță, PD, Ștefan Gațcan, PSRM, Dorin Chirtoacă, PL, și Grigore Cobzac, candidat independent. 

Comisia Electorală Centrală a anunțat că a întreprins un șir de măsuri de precauție pentru a asigura un proces electoral fără pericole la Hâncești. Membrii biroului electoral de circumscipție și membrii celor 43 secții de votare deschise poartă măști și mănuși, iar încăperile sunt asigurate cu dezinfectant. Președintele CEC, Dorin Cimil, a declarat  în cadrul unui briefing de presă că alegerile parlamentare noi, care se desfășoară astăzi la Hâncești, au loc în condiții de securitate sporită. „Am fost informați de Consiliul Suprem de Securitate a țării și Comisia Situații Excepționale Hîncești despre faptul că restricțiile impuse de către autorități nu se referă și la organizarea alegerilor, însă se impun întreprinderea măsurilor de prevenție necesare în vederea neadmiterii răspândirii infecției”, a declarat Dorin Cimil.

Referitor la satul Bălceana, din raionul Hâncești, unde s-a înregistrat un caz de infecție cu coronavirus, președintele CEC spune că în această localitate au fost luată măsuri speciale de protecție: „La Bălceana situația e mai dificilă și măsurile de siguranță sunt mai sporite. Aici, funcționarilor electorali care vor merge cu urna mobilă la alegatorii ce au solicitat votarea la domiciliu, le-au fost puse la dispoziție echipamente speciale de protecție.”

Alegerile parlamentare noi în circumscripția electorală Hâncești se vor încheia la ora 21:00. Candidatul care va acumula cele mai multe voturi va deveni deputat în Parlamentul Republicii Moldova, la un an de la scrutinul legislativ obișnuit.

Amintim că fotoliul de parlamentar s-a eliberat după ce democratul  Alexandru Botnari a renunțat pe 5 decembrie 2019 la mandat, în favoarea fotoliului de primar la Hâncești, părăsind totodată și PD.

Mai mulți politicieni, oameni de cultură și reprezentanți ai diasporei au cerut autorităților să anuleze desfățurarea scrutinului electoral de la Hâncești, pentru a nu crește nivelul de răspândirii infecției cu coronavirus. Decizia de a desfăura alegerile la Hâncești a fost luată de președintele Igor Dodon. 

Urmăriți LIVE desfășurarea scrutinului electorala la Hâncești:  

Cornelia Cozonac
15/03/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii