Prezidențiale cu un număr record de candidați independenți. Primul concurent electoral a fost înregistrat oficial

Anticoruptie.md
10/09/2016
sursa foto: agora.md

Comisia Electorală Centrală a înregistrat 24 de grupuri de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în favoarea unor potențiali candidați la funcția de președinte al republicii. Ieri a fost ultima zi în care CEC a acceptat înregistrarea grupurilor de inițiativă. Astfel, dacă toți cei care au depus actele vor reuși să adune câte 15 mii de semnături necesare pentru înregistrare, la alegerile prezidențiale din 30 octombrie curent vom avea 24 de concurenți, dintre care 14 sunt candidați independenți. Șapte dintre pretendenții la funcția de șef al statului sunt femei.

Astfel, fotoliul de președinte este râvnit de Andrei Năstase, candidat desemnat de Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate, Iurie Leancă, desemnat de Partidul Popular European din Moldova, Igor Dodon, desemnat de Partidul Socialiștilor din Moldova, Marian Lupu, desemnat de Partidul Democrat, Mihai Ghimpu, desemnat de Partidul Liberal, Dumitru Ciubașenco, desemnat de Partidul Nostru, Ana Guțu, desemnată de Partidul Dreapta, Mihail Garbuz, desemnat de Partidul Patrioții Moldovei și Inna Popenco, desemnată de Mișcarea Social-Politică Republicană Ravnopravie. De asemenea, vor concura candidații independenți Vadim Brînzan, Silvia Radu, Anatol Plugaru, Geta Savițchi, Vasile Tarlev, Maia Laguta, Ilie Rotaru, Vitalia Pavlicenco, Ion Dron, Valeriu Ghilețchi, Oleg Brega, Roman Mihăeș, Mihai Corj și Artur Croitor.

Între timp, Oleg Brega a anunțat într-un filmuleț postat pe pagina sa de facebook că se retrage din cursa electorală din cauza condițiilor și a unor contracandidați precum Marian Lupu.

Astăzi, Comisia Electorală Centrală a anunțat că a înregistrat oficial primul candidat la prezidențiale, pe Marian Lupu, care la doar o zi de la înregistrarea grupului de inițiativă a adus listele cu 29 de mii de semnături în susținerea sa. Performanța a fost criticată de mai mulți dintre contracandidații democratului, care au precizat că este imposibil să aduni un număr atât de mare de semnături într-un timp atât de scurt.

Tot astăzi, urma să depună la CEC listele cu semnături și reprezentantul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase. Pe ultima sută de metri, acesta însă s-a răzgândit pe motiv că, potrivit actelor, sâmbătă nu este zi de primire a documentelor la CEC.

„Am anunţat reprezentanţii mass-media că astăzi vom depune la CEC semnăturile. A fost intenţia preşedintelui Comisiei Electorale de a merge şi prezenta astăzi, zi de sâmbătă, documentele. De ce era nevoie să depunem actele sâmbătă? Pentru ca să-l pună în legalitate pe Lupu şi pe Plahotniuc, care pe 3 septembrie, într-o zi care nu era destinată primirii documentelor cu privire la înregistrarea candidaţilor la funcția de preşedinte, să-i fie înregistrate actele cu numărul unu. Ei vor să fie primii în toate liste”, a declarat Andrei Năstase.

Anticoruptie.md
10/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii