Probaţiunea în Moldova: numărul celor cu brăţări electronice, în creştere

Anticorupţie.md
08/08/2022
CIJM

Magistraţii moldoveni evită să trimită oamenii în închisoare şi preferă să aplice pedepse non-privative de libertate şi arestul la domiciliu pentru cei cercetaţi penal. Concluzia reiese dintr-un raport al Inspectoratului Naţional pentru Probaţiune.

În perioada ianuarie-iunie 2022, s-a atestat o creștere semnificativă a numărului de persoane monitorizate electronic. Mai exact, acesta s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 684 de persoane.

La fel, în ultimii ani, a crescut numărul de condamnări la munca neremunerată în folosul comunității. În prima jumătate a anului, au fost aplicate 3.822 de sancțiuni și pedepse sub formă de muncă în folosul comunității, ceea ce constituie o creștere cu 3% față de primele șase luni ale anului trecut.

Conform estimărilor, în urma executării acestor ore de muncă neremunerată, bugetele locale au înregistrat economii în valoare de peste 6,2 milioane de lei.

La fel, peste o sută de minori au fost implicați în activități de re-socializare și reintegrare, și au beneficiat de consiliere psihologică, familială sau educațională, asistență juridică, cursuri de formare etc.

Prezent la ședința de raportare a activității INP, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a menționat că probațiunea este, de asemenea, o prioritate și a îndemnat colaboratorii INP să dea dovadă de mai multă implicare și să aplice principiul integrității profesionale în orice situație.

„Este loc pentru eficientizarea și îmbunătățirea activității INP. Sunt domenii care trebuie reformate. Ministerul Justiției va susține inițiativele legislative pentru consolidarea instituției probațiunii și alinierea practicilor la cele mai bune modele europene, creșterea integrității în rândul angajaților din probațiune, dezvoltarea programelor de probațiune, promovarea pedepselor alternative la detenție, în condițiile în care ne propunem să reducem din presiunea suprapopulării penitenciarelor. Dar, și de la voi așteptăm mai multă inițiativă și determinare pentru a reuși dezvoltarea acestei instituții”, a subliniat ministrul Sergiu Litvinenco.

Anticorupţie.md
08/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii