Adjunctul procurorului general, Ruslan Popov, a înregistrat anul trecut o nouă datorie de 8010 euro, după ce şi-a cumpărat un automobil Hynday Santa Fe 2.2 CRDI nou-nouț, potrivit declarației de avere și interese, depusă pentru anul 2020. În acelaşi timp, omul legii nu s-a grăbit să întoarcă ceva din datoria de 60 de mii de euro pe care o are faţă de soacra sa, așa cum indica în declarațiile de avere anterioare.
Ruslan Popov arată în declaraţia de avere şi interese personale pentru anul 2020 că a perfectat cu compania General Motors SRL un contract de vânzare-cumpărare privind procurarea automobilului cu 38 de mii de euro. Omul legii nu nu a dat niciun ban ca să ajungă la volanul bolidului. El a lăsat în schimb automobilul său de model Hyundai Sanda Fe, fabricat şi procurat în anul 2017, care a fost evaluat la 29990 de euro. Restul banilor, omul legii s-a obligat să-i achite pe parcursul anului curent.
Familia Popov mai deţine în proprietate, din 2017, un automobil Hyundai Santa Fe, de care se foloseşte soţia adjunctului procurorului general, procurora Iulia Popov.
Ruslan Popov a indicat în declarația de avere și interese personale o datorie de 50 de mii de euro pe care o are soția sa, Iulia Popov, față de mama sa, Pelaghea Oprea. Împrumutul urmează a fi achitat până în anul 2036, când Pelaghea Oprea va atinge vărsta de 86 de ani.
Adjunctul procurorului general continuă să declare și un împrumut de 10 mii de euro, scadent în 2034, pe care Iulia Popov l-ar fi contractat de la tatăl ei, Ion Oprea. Doar că Ion Oprea a decedat cu aproape cinci ani în urmă.
Totodată, tatăl lui Ruslan Popov continuă să-i rămână dator fiului său cu 1.050.000 de lei, pe care i-ar fi împrumutat în 2019, fără dobândă, pe un termen de 20 de ani. Astfel, până când va atinge vârsta de 90 de ani, Alexandru Popov va trebui să-i întoarcă datoria fiului său.
Se presupune că banii ar fi fost folosiţi la construcţia frigiderului pentru păstrarea fructelor. Consrucţia este înregistrată pe Gospodăria Ţărănească Alexandru Popov, despre care se vorbeşte că i-ar aparţine lui Ruslan Popov.
Anul trecut, Centrul de Investigaţii Jurnalistice a publicat câteva anchete despre averea şi presupusele afaceri camuflate ale lui Ruslan Popov. La 23 ianuarie 2020, la o zi de la publicarea anchetei despre averea lui Popov, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a cerut Autorității Naționale de Integritate să verifice averea adjunctului său, Ruslan Popov. Procuratura Generală a anunțat că Stoianoglo a luat această decizie chiar la solicitarea lui Ruslan Popov, care, la rândul său a calificat că informațiile despre el sunt denigratoare și atentează la onoarea dânsului și a familiei. Procurorul a acționat în judecată Centrul de Investigații Jurnalistice.
La mai bine de un an şi 2 luni de la demararea verificărilor, ANI nu a luat o decizie în privința lui Ruslan Popov pe motiv că „acțiunile de verificare sunt complexe şi necesită timp”.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii