În timp ce mii de agricultori riscă să rămână fără bunuri și afaceri, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) nu vine cu propuneri care să soluționeze de urgență situația acestora, dar nici nu acceptă propunerile formulate de asociațiile din domeniu. În aceste condiții, agricultorii continuă pregătirile pentru acțiunea de protest planificată pentru 22 noiembrie, declară Asociația Forța Fermierilor. Totodată, luni, Asociația Forța Fermierilor va mai avea o rundă de discuții cu reprezentanții MAIA.
Reprezentanții asociației susțin că, în urma discuțiilor de săptămâna trecută a reprezentanților acesteia cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, s-a propus crearea unui grup de lucru, care va examina dosarele producătorilor agricoli aflați în dificultatea achitării datoriilor acumulate în perioada 2022-2023 și nu le pot restructura, având riscuri să fie supuși fie executării silite, fie procesului de insolvență, fie procedurii de restructurare cu sancțiuni insuportabile. Această propunere, spun ei, este întârziată și insuficientă, analiza dosarelor poate dura câteva luni, timp în care „mii de fermieri riscă să fie deposedați de tehnica agricolă, terenuri și chiar casele de locuit sau să piardă controlul asupra întreprinderilor lor. Mulți agricultori nu dispun de acest timp!”.
Potrivit „Forța Fermierilor”, ministrul Bolea a recunoscut că situația în sectorul agrar este gravă și agricultorii se confruntă cu probleme, însă nu vine cu soluții ce ar avea efect imediat pentru situația producătorilor agricoli. Totodată, MAIA nu s-a referit la oferirea compensațiilor din Fondul de Dezvoltare Națională a Agriculturii pentru anul 2024.
Asociația Forța Fermierilor insistă pe discutarea proiectului Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale, care include un plan complex de intervenție în trei etape: aplicarea unui moratoriu pentru 3 luni la calcularea penalităților, executarea silită și intentarea proceselor de insolvabilitate în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii, examinarea dosarelor fermierilor și eliberarea unor avize care să confirme existența circumstanțelor obiective care au dus la neexecutarea obligațiilor debitorului, din motive care nu țin de responsabilitatea acestuia, care ar permite restructurarea datoriilor acestora fără sancțiuni pecuniare. Cea de-a treia etapă vizează alocarea, în 2024, a 50% din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, care să fie oferite sub formă de plăți directe fermierilor micro, mici și mijlocii pentru compensarea pierderilor suportate în anul 2023.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii