Promulgat de Iohannis// În fiecare an, două milioane de euro vor ajunge la Mitropolia Basarabiei 

Viorica Mija
09/11/2023
Sursa: CIJM

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea care prevede acordarea a 2 milioane de euro anual pentru Mitropolia Basarabiei. Actul normativ va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024, scrie news.ro.  În investigația PREOȚI FĂRĂ VIZĂ DE REȘEDINȚĂ, Anticoruptie.md a semnalat o tendință îngrijorătoare care ia amploare în ultima vreme în localitățile din Republica Moldova – prigoana preoților care vor să treacă de la Mitropolia Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Ruse, la Mitropolia Basarabiei. Cei care și-au declarat desprinderea sunt nevoiți, la propriu, să slujească în stradă, așa cum, odată cu caterisirea, sunt scoși din biserici și diabolizați. În același timp, reprezentanții Mitropoliei Moldovei declară că subiectul este unul tratat cu subiectivism de mass-media, iar reprezentanții Ministerului Culturii nu exclud că unele contracte încheiate cu Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove ar putea fi renegociate de la zero, cu participare mai largă.

Legea promulgată de președintele român, Klaus Iohannis, pe 8 noiembrie, prevede acordarea, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte, a unui sprijin financiar anual Mitropoliei Basarabiei.

„Anual se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatul de Stat pentru Culte, o sumă în lei, echivalentă cu 2 milioane de euro, pentru Mitropolia Basarabiei, Republica Moldova, parte componentă a Bisericii Ortodoxe Române. Suma alocată potrivit art.1 se prevede distinct în bugetul Secretariatului General al Guvernului, respectiv al Secretariatului de Stat pentru culte şi se acordă ca sprijin financiar Mitropoliei Basarabiei, Republica Moldova”, se arată în document.

În iulie curent, Mitropolia Basarabiei a făcut o declarație fără precedent, menționând că „Mitropolia Chișinăului, structura de ocupație bisericească a Patriarhiei Moscovei, continuă să dezinformeze opinia publică, falsificând adevărul, distorsionând realitatea și prezentând trunchiat sau tendențios aspecte istorice sau canoane ale Bisericii”. Opinia a fost exprimată ca răspuns la comunicatul emis de Mitropolia Moldovei, în care a fost învinuită  că ar „corupe clerul și creștinii din Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove” și ar „încălca flagrant Dreptul Canonic al Bisericii Ortodoxe”.

„Anexarea bisericească și ocuparea necanonică a spațiului dintre Nistru și Prut au declanșat și întreținut un proces de rusificare forțată, limba română de cult fiind înlocuită treptat, până la eliminare completă, cu limbile slavonă și rusă. Sălbăticia acestui proces a culminat prin arderea de către arhiepiscopul Pavel Lebedev (1871-1882) a cărților bisericești în limba română și prin surghiunirea în Siberia a preoților români care s-au opus rusificării. În anul 1940, în contextul celui de-al II-lea Război Mondial, statul sovietic ateu a anexat Basarabia. Ierarhii, precum și o parte a clerului și credincioșilor Mitropoliei Basarabiei au fost forțați fie să se salveze în interiorul României, fie să îndure martiriul. Preoților și credincioșilor ortodocși rămași în Basarabia li s-a impus jurisdicția abuzivă a Patriarhiei Moscovei, entitate subordonată serviciului sovietic de securitate (NKVD, devenit ulterior KGB)”, se arăta în comunicatul Mitropoliei Basarabiei.

Mitropolia Basarabiei dă asigurări că îi „primește și îi va primi în comuniune pe toți preoții și diaconii români din Republica Moldova și Ucraina care părăsesc jurisdicția Patriarhiei Moscovei, având ca temei un șir de canoane ortodoxe care permit clericilor să se separe de o ierarhie abuzivă și asupritoare, imorală, coruptă și simonistă, care propagă erezia războiului și omuciderii, cum se vede astăzi în cazul războiului nedrept din Ucraina”.

În luna august, patru preoți din Protopopiatul de Criuleni și Dubăsari au fost sancționați pentru faptul că și-au exprimat dorința de a trece la Mitropolia Basarabiei, iar în octombrie alți șase preoți au fost caterisiți din același motiv.

Apartenența Bisericii Ortodoxe din Moldova la Patriarhia Moscovei, care susține războiul Rusiei în Ucraina, are drept consecință reducerea popularității și a încrederii în biserică și este echivalentă cu dispariția acesteia de pe scena religioasă și socială a Moldovei. Afirmația aparține mitropolitului Vladimir, care a adresat o scrisoare Patriarhului rus Kiril, în care s-a plâns de ignorare din partea patriarhiei, în timp ce Mitropolia Basarabiei se bucură de susținere atât a autorităților moldovenești, cât și a României și „va obține restabilirea drepturilor sale istorice”.

Viorica Mija
09/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii