Cod roșu în justiție. P(r)ostgustul Adunării Generale a Judecătorilor: de la amar la foarte amar

Viorica Mija
18/03/2023
Sursa: CIJM

Adunarea Generală a Judecătorilor, care s-a desfășurat vineri și a fost înreruptă fără a fi votate subiectele de pe ordinea de zi, a stârnit un val de comentarii privind un iminent colaps al sistemului. Unii consideră că magistrații, prin refuzul de a-și delega colegii care au trecut testul de integritate în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), ar fi provocat special blocajul, alții insistă că în procesul reformei au fost comise mai multe greșeli, procesul fiind la anumite etape unul prea politizat. De altă parte, președinta Maia Sandu, care a  a convocat pentru 20 martie Consiliul Suprem de Securitate (CSS), a reiterat că situația din justiție este una excepțională, care necesită o abordare tranșantă.

„Adunarea mi-a lăsat un gust amar. Tonul cu care s-a discutat, cuvintele, limbajul utilizat și modul de organizare a acestui eveniment nu corespunde cu ceea ce așteptăm noi și cetățenii de la breasla judecătorilor. Evident, clasa judecătorilor și procurorilor trebuie curățată și va fi curățată prin instrumentul de vetting”, a declarat pentru TVR, peședinta comisii juridice din Parlament, Olesea Stamate.

Judecătorul Alexei Paniș, care a candidat la o funcție în CSM,  a menționat însă că reforma inițiată de guvernare ar fi una bazată pe duble standarde.

„Când vorbim despre reformă și independența justiției vreau să cred în sinceritatea politicienilor care adoptă declarația cu privire la caracterul captiv al statului și în același timp îmbrățișează membrii CSM care au activat în perioada statului capturat și au dus la capturarea statului, și-i țin pe acești membri CSM în brațe și după ce le-a expirat mandatul constituțional. Asta îmi trezește suspiciuni privind sinceritatea reformei”, a menționat Paniș.

Dinu Plîngău, liderul Platformei DA, spune, într-un mesaj pe pagina sa de socializare că soluția rezidă în „căutarea unui consens cât încă și cei vreo 70-80 % din magistrații Curților de Apel nu s-au alăturat celor de la CSJ”.


„Magistrații sunt mai inventivi decât politicienii la aplicarea legii. Cei din urmă mai au încă de învățat cum să adopte și cum se pot șmecheri unele legi. Încăpățânare prostească din partea ambelor tabere creează probleme mari. Soluția e doar căutarea unui consens cât încă și cei vreo 70-80 % din magistrații Curților de Apel nu s-au alăturat celor de la CSJ. Părerea ONG-urilor politice care spun că e totul normal în justiție nu trebuie luată în serios. O altă concluzie este că orice magistrat cu cerere în partid, mai degrabă sau mai târziu, va suporta consecințe. Unii le suportă acum, prin demisii sau nepromovări, alții le vor suporta peste 2,5 ani. Oamenii vor ca justiția să fie independentă, nu îngălbenită, înălbăstrită, înroșită sau alegeți voi preferința politică”, a scris Plîngău.

Avocatul Iurie Mărgineanu a declarat că judecătorii au fost sinceri în dorința „de a nu permite în continuare batjocură și distrugerea sistemului de către politic”. 

„Să fiu sincer, nu m-am așteptat la o așa implicare activă a judecătorilor. Mai avem o speranță, că sistemul judecătoresc nu s-a culcat sub politic, după cum credem anterior și mai există șanse să avem un sistem veritabil cu judecători verticali, care nu se vor culcă la prima somație sau gest al politicului. Iar, întreruperea ședinței Adunării Generale este o soluție inteligentă și bună, și capabilă să asigure funcționalitatea ei fără intervenții politice”, a scris Mărgineanu. 

„Îmi este trist pe suflet... Am mai multe motive, pentru a fi tristă, dar cel mai mult m-a amărât azi atmosfera de la Adunarea generală a judecătorilor. De parcă nu și-au bătut joc îndeajuns de lege, nu au nenorocit oameni, nu au fost implicați în marile hoții etc. ei, majoritatea, o făceau pe victimele și au decis să ne mai pedepsească în stilul șmecheresc care îi caracterizează. Nu au închis adunarea, ci au întrerupt-o până la sfârșitul lunii aprilie. Ce păcat că nu pot fi toți eliberați din funcție și ei știu acest lucru... Am avut sentimentul că le este în cot de ceea ce este azi în domeniul justiției și, mai ales, ce se va întâmpla mâine din cauza prostiei lor colective. Aceștia nu au cum reforma sistemul. Ei sunt incurabili. Dumnezeu să ne ferească de judecata lor!”, a scris și fosta deputată, Maria Ciobanu.

De altă parte, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a comentat, pentru Moldova 1, că „niciodată nu am avut sprijin din partea judecătorilor pentru reforma justiției. Vedem o rezistență enormă. Nu vreau să generalizez. Sigur că sunt și oameni onești acolo, care sunt deranjați de faptul că în sistem sunt oameni corupți”.

În context, Maia Sandu a convocat pentru ziua de luni Consiliul Suprem de Securitate (CSS), în legătură cu blocajele din sistemul de justiție. Ședința urmează să aibă loc la ora 14.00.

Amintim că, vineri, 17 martie, după o pauză de patru ani, a avut loc Adunarea Generală a Judecătorilor, la care urmau să fie aleși patru membri în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din rândul celor cinci judecători care au promovat evaluarea Pre-Vetting.  După discuții de cinci ore despre situația din sistem, ședința a fost întreruptă până pe 28 aprilie 2023, timp în care Curtea Supremă de Justiție (CSJ) va pronunța deciziile în cazul contestațiilor depuse de candidații care nu au promovat evaluarea.

Viorica Mija
18/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii