Protecția temporară a refugiaților ucraineni, prelungită cu încă un an

Anticoruptie.md
28/02/2024
Sursa: CIJM

Termenul de acordare a protecției temporare persoanelor strămutate din Ucraina va fi prelungit, pentru încă un an, începând cu 1 martie 2024 și până la 1 martie 2025. Automat, va fi prelungit și documentul de identitate al beneficiarului de protecție temporară. O hotărâre a fost aprobată de Executiv miercuri, 28 februarie. Într-o investigație transfrontalieră publicată de portalul Anticoruptie.md, se menționează că, de la începutul invaziei ruse, peste două sute de antreprenori ucraineni cu statut de refugiați și-au înregistrat companii în Republica Moldova, în special în comerț și tehnologiile informaționale, ceea ce a generat noi locuri de muncă, dar și surse financiare vărsate în vistieria publică. 

Conform Executivului, proiectul vine să asigure asistență socială beneficiarilor de protecție temporară și sprijin financiar, în funcție de criteriile de vulnerabilitate stabilite. Totodată, persoanele care vor beneficia de protecție temporară vor avea dreptul de a munci pe teritoriul Republicii Moldova, fără obținerea dreptului de ședere provizorie în scop de muncă, cu condiția de a fi înregistrate la subdiviziunea teritorială a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în a cărei rază își au reședința.

Cererea de acordare a protecției temporare poate fi depusă până la 1 martie 2024 de către cei aflați în țară, dar și de către persoanele care vor sosi în Republica Moldova după această dată, până la 1 martie 2025.

În prezent, pe teritoriul Republicii Moldova se află peste 116 mii de persoane strămutate din Ucraina. Aproape 39 de mii au fost preînregistrate pentru obținerea protecției temporare, iar peste 30 de mii de persoane au obținut, deja, documente de identitate.

Anticoruptie.md
28/02/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii