Protest antiguvernamental la Chișinău. Veteranii Războiului de pe Nistru cer demisia șefului statului și a Guvernului Chicu

Julieta Savițchi
02/03/2020
Foto: privesc.eu

Câteva sute de veterani ai războiului de pe Nistru, dar și activiști civici, veniți să comemoreze aniversarea a 28-a de la începutul Războiului din regiunea transnistreană, au organizat un protest de amploare în fața clădirii Guvernului. Protestatarii au blocat circulația pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, iar unul dintre ei, înarmat cu un buzdugan, a spart ușa din sticlă de la intrarea în sediul Guvernului.

Veteranii războiului de pe Nistru s-au arătat nemulțumiți de mărimea îndemnizației pe care o primesc, de cca 300 de lei, dar și de atitudinea actualei guvernări față de conflictul militar din 1992. Mai mulți participanți la proteste s-au arătat nemulțumiți de politica pro-rusă a președintelui Igor Dodon, dar și de declarația ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi, precum că Armata a 14-ea a venit în Republica Moldova în 1992 pentru a opri vărsarea de sânge.

„Noi suntem poporul, Dodon e trădătorul, Jos Guvernul Chicu, Ciocoi la gunoi, Noi nu cedăm”, au scandat manifestanții. Aceștia u făcut apel la populație să vină la protest „ca să ia țara înapoi”.

Spre seară, protestatarilor le-au fost aduse pachete cu pâine, salam și apă și aceștia au declarat că sunt în așteptarea corturilor. Combatanții au spus că așteaptă să li se alăture colegii din raioane și că nu vor pleca până nu va fi demis Guvernul.

Poliția și pompierii se află în alertă, au înconjurat sediul Guvernului, în preajmă au fost dislocate trupe, gata să intervină în caz de necesitate. În cazul bărbatului care a sparta ușa Guvernului, a fost pornită o cauză penală.

Prim-ministrul Ion Chicu a lansat critici în adresa protestatarilor și i-a chemat la calm. „Regretăm că unii oameni s-au lăsat conduși din umbră de forțe care doresc destabilizarea Republicii Moldova, prin ură, agresiune și dezbinare socială. Sperăm să ajungă la conștiința lor că au greșit. Fac un apel către toți la calm și înțelepciune. Doar în conciliere și înțelegere vom asigura buna dezvoltare a țării și reîntregirea noastră teritorială”, a adeclarat premierul.

Și președintele Igor Dodon a venit cu o reacție similară, dând de înțeles că în spatele protestului ar sta fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc. „Memoria veteranilor noștri de război, căzuți în luptele de pe Nistru, trebuie să fie mereu la un loc de cinste în istoria țării. Aceasta e datoria autorităților statului, dar și datoria celor care au trăit nemijlocit acea perioadă grea, alături de camarazii de arme. Majoritatea veteranilor au demonstrat astăzi înțelepciune și cumpătare și au comemorat cu demnitate acel an tragic – 1992, și-au deplâns camarazii căzuți eroic în lupte și, alături de autoritățile statului, au depus flori și au vorbit cu patimă despre semnificația acelor zile, despre lecția lor pentru întreaga noastră societate. Dar, cu regret, există și forțe politice care au dorit să transforme data de 2 martie într-o nouă zi de sânge, ură și dezbinare. Nu e prima dată când unii politicieni (acum fugari) au manipulat nevoile și supărările veteranilor, pentru a ciocni violent diferite tabere, pentru a comite acțiuni împotriva ordinii sociale, împotriva statului și a cetățenilor, în cele din urmă”, a scris șeful statului pe pagina sa de Facebook.

Julieta Savițchi
02/03/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii