Protest dur exprimat Moscovei // Ministrul de Externe al Moldovei a cerut convocarea de urgență a ambasadorului rus la Chișinău

Cornelia Cozonac
23/11/2022

Republica Moldova exprimă „un protest dur” Federației Ruse în legătură cu bombardamentele asupra infrastructurii energetice din Ucraina, din care cauză toate localitățile din Moldova au rămas miercuri fără curect electric preț de câteva ore. În acest sens, ministrul de Externe al Moldovei, Nicu Popescu, a cerut în după-amiaza zilei de miercuri convocarea de urgență a ambasadorului rus la Chișinău.   

„Astăzi, când avem întreruperi masive de energie electrică în toată țara, inclusiv în capitala Chișinău, ministrul de externe Nicu Popescu a solicitat de urgență să fie convocat la MAEIE, ambasadorul rus în Republica Moldova, pentru a-i exprima protestul dur al țării noastre în legătură cu bombardarea țintelor din infrastructură civilă ucraineană ceea ce a creat penurie de electricitate”, se arată într-un comunicat emis presei de purtătorul de cuvând al MAEIE.

MAEIE a transmis instrucțiuni urgente șefilor misiunilor noastre diplomatice pentru a informa partenerii noștri despre impactul major al acestei situații. Diplomația de la Chișinău punctează că Moldova rămâne de partea lumii libere iar acest război trebuie oprit cât mai repede, precizează sursa citată. 

Republica Moldova a rămas în beznă totală în după-amiaza zilei de miercuri, urmare a bombardamentelor rusești asupra sistemului energetic din Ucraina. Din cauza lipsei electricității au căzut și unele rețele de telefonie mobilă și internet. Reconectarea a început treptat după 1-3 ore în capitală, apoi  și în celelalte localități. În țara vecină Ucraina, canalele de telegram anunță lipsă de electricitate în toate regiunile până joi.  

Federația Rusă, care desfășoară de 273 de zile un război de agresiune în Ucraina, și-a intensificat atacurile cu rachete asupra infrastructurii energetice în mai multe regiuni ucrainene, miercuri, după ce Parlamentul European a adoptat, cu largă majoritate, o rezoluție prin care declară Rusia drept stat care susține terorismul și cere UE să pregătească un al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei. 

Cornelia Cozonac
23/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii