Proteste în fața Parlamentului: Avocații cer un compromis din partea legiutorilor pe posibilitate reținerii lor pentru corupție

Olga Stăvilă
21/01/2022
bizlaw.md

Câteva zeci de avocați protestează în fața Parlamentului și cer excluderea amendamentului la legea cu privire la avocatură care indică faptul că apărătorii pot fi reținuți fără acordul Consiliului Uniunii Avocaților în caz de infracțiuni de corupție.

Parlamentul s-a întrunit, vineri, într-o ședință extraordinară, în care urma să fie votat si amendamentul pentru excluderea aliniatului 2 din articolul 52 al legii cu privire la avocatură care spune că „avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante”.

Tot în cadrul ședinței extraordinare, Consiliul Uniunii Avocaților a propus Parlamentului completarea proiectului primit  de la Comisia Juridică a Parlamentului cu textul: „Percheziția la sediile profesionale ale avocatului în alte cazuri decât infracțiunile flagrante se face cu acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților”, a menționat președintele Uniunii Avocaților, Dorin Popescu. 

”Admiterea de către Plenul Parlamentului a propunerii Consiliului constituie temei de încetare a grevei”, a mai menționat președintele UAM.

Autoarea proiectului, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlament, Olesea Stamate, a spus că au avut loc mai multe discuții cu breasla avocaților pentru a ajunge la o variantă de compromis, dar a acceptat ca deputații să discute în pauză cu avocații.

„Am propus o soluție de compromis, completată cu propunerea avocaților venită de la Uniunea Avocaților. Am aprobat-o în ședința Comisiei juridice. Avocații să decidă, vor să votăm astăzi în lectura a doua ori amânăm. Nu văd o problema ca în pauză să discutăm cu ei.”, a precizat Stamate.

Anterior, și avocata Angela Popil, membră a Consiliului Uniunii Avocaților, a îndemnat colegii de breaslă să adopte un dialog constructiv cu reprezentanții guvernării în vederea găsirii unui compromis. Avocata a ținut să amintească colegilor, că  Uniunea Avocaților din Moldova(UAM) a declarat și exprimat deschis susținerea inițiativelor de reformare viabila și veritabila a sistemului justiției.

„Avocații trebuie să stea la straja legii și in serviciul cetățeanului, garantând ultimului respectarea de către stat a drepturilor și libertăților lui. De asta, avocații nu au și nu trebuie sa aibă imunitate, însă statul datorează avocatilor garanții viabile, reale și veritabile pe care avocatul sa conteze atunci când este vizat într-o cauză unde este investigat.

Art. 52 alin. (2) din Legea nr. 1260/2002 in redactia actuala, este o garanție, nu este o imunitate, excluderea acestei norme este eliminarea garanției data avocatilor, înainte de toate nu pentru persoana avocatului (la care se referă reținerea, aducerea silită și arestul) ci pentru activitatea lui profesională in vederea protejării secretului profesional ( percheziția cu ridicare)”, a scris memrba a  Comisiei pentru etică și disciplină, avocata Popil, pe o rețea de socializare.

Parlamentarii vor vota modificarea în varianta finală în această după-amiază. 

Avocații au intrat joi în grevă generală anunțând despre sistarea totală a activității lor. În cazul în care propunerea Uniunii Avocaților va fi acceptată de Parlament, avocații spun că vor ieși din grevă.

Olga Stăvilă
21/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii