Punct și… de la capăt. CSP va decide soarta concursului pentru șefia PCCOСS

Viorica Mija
02/02/2023
Colaj CIJM

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) se convoacă, joi, pentru a învesti în funcții mai mulți procurori, dar și pentru a decide care este soarta de mai departe a concursului pentru selecția unui șef la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), după ce precedenta tentativă a eșuat pe fundalul scandalului legat de corectitudinea exercițiului.

După ce membrii Comisiei și-au anunțat demisia in corpore, CSP urmează să ia o decizie în ceea ce privește anularea componenței anterioare și procedurilor legale care ar urma să fie aplicate.

În ceea ce privește candidații la funcție, șeful interimar al Direcţiei urmărire penală a Centrului Naţional Anticorupţie, Eugen Rurac, s-a retras, miercuri, din competiție.

Despre retragerea lui Rurac a comunicat pentru portalul Anticoruptie.md Iulian Groza, care a deţinut funcţia de preşedinte al Comisiei pentru evaluarea candidaţilor la şefia PCCOCS. „Actul privind retragerea lui Rurac a fost luat azi dimineaţă, după care membrii comisiei şi-au dat demisia. Eu nu am participat la această şedinţă, deoarece m-am retras din comisie încă de ieri”, a precizat Iulian Groza.

Instanța urmează să pronunțe o decizie la cererea candidaului Eduard Bulat care a asigurat timp de un an interimatul funcţiei de adjunct al procurorului general. Bulat consideră că funcția ar trebui să-i revină „din oficiu”,  deoarece legea îi permite să-şi aleagă o funcţie după expirarea mandatului.

Totodată, membrii CSP vor anunța lista procurorilor care vor ocupa funcțiile vacante de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, șef adjunct al Oficiului reprezentare a învinuirii în instanța de judecată,  șef adjunct al Oficiului Buiucani; procuror-șef al Procuraturii raionului Ialoveni și pe cea de procuror-șef al Procuraturii municipiului Bender.

 

Viorica Mija
02/02/2023Follow us on Telegram

Comentarii