Punct și… de la capăt. CSP va decide soarta concursului pentru șefia PCCOСS

Viorica Mija
02/02/2023
Colaj CIJM

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) se convoacă, joi, pentru a învesti în funcții mai mulți procurori, dar și pentru a decide care este soarta de mai departe a concursului pentru selecția unui șef la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), după ce precedenta tentativă a eșuat pe fundalul scandalului legat de corectitudinea exercițiului.

După ce membrii Comisiei și-au anunțat demisia in corpore, CSP urmează să ia o decizie în ceea ce privește anularea componenței anterioare și procedurilor legale care ar urma să fie aplicate.

În ceea ce privește candidații la funcție, șeful interimar al Direcţiei urmărire penală a Centrului Naţional Anticorupţie, Eugen Rurac, s-a retras, miercuri, din competiție.

Despre retragerea lui Rurac a comunicat pentru portalul Anticoruptie.md Iulian Groza, care a deţinut funcţia de preşedinte al Comisiei pentru evaluarea candidaţilor la şefia PCCOCS. „Actul privind retragerea lui Rurac a fost luat azi dimineaţă, după care membrii comisiei şi-au dat demisia. Eu nu am participat la această şedinţă, deoarece m-am retras din comisie încă de ieri”, a precizat Iulian Groza.

Instanța urmează să pronunțe o decizie la cererea candidaului Eduard Bulat care a asigurat timp de un an interimatul funcţiei de adjunct al procurorului general. Bulat consideră că funcția ar trebui să-i revină „din oficiu”,  deoarece legea îi permite să-şi aleagă o funcţie după expirarea mandatului.

Totodată, membrii CSP vor anunța lista procurorilor care vor ocupa funcțiile vacante de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, șef adjunct al Oficiului reprezentare a învinuirii în instanța de judecată,  șef adjunct al Oficiului Buiucani; procuror-șef al Procuraturii raionului Ialoveni și pe cea de procuror-șef al Procuraturii municipiului Bender.

 

Viorica Mija
02/02/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii