Raionul Criuleni, de cinci luni fără vice-preşedinţi. De ce a eşuat şedinţa extraordinară a Consiliului raional

Julieta Saviţchi
05/08/2022
Lipsă de cvorum la Consiliul raional Criuleni

Şedinţa extraordinară a Consiliului raionului Criuleni, convocată vineri pentru a numi în funcţie doi vice-preşedinţi de raion, a eşuat din lipsă de cvorum.

La şedinţă nu s-au prezentat, din diferite motive, consilierii din partea PAS şi cei din partea PSRM. Totodată, pentru funcţia de vicepreşedinte al raionului Criuleni a fost înaintat un singur candidat, din partea consilierilor de la PAS. Este vorba despre primarul din satul Zăicana, Simion Onofrei.

Cele două funcţii de vicepreşedinte l raionului Criuleni au devenit vacanțe după ce Consiliul raional i-a demis, în martie anul curent, pe Oleg Ogor şi Roman Onică, pentru probleme de integritate.

Aminitim că, pe 21 mai 2021, ANI a stabilit încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de către vicepreședintele raionului Criuleni, Roman Onica. Acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate din decembrie 2019, exercitând timp de mai multe luni funcția de vicepreședinte al raionului concomitent cu mandatul de consilier în unul dintre consiliile locale ale raionului Criuleni.

La 16 iulie, ANI a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de către vicepreședintele raionului Criuleni, Oleg Ogor. Cazul a fost semnalat de către Portalul anticoruptie.md pe 1 iunie, în urma unei sesizări pe Harta Corupției. Inspectorii de integritate au stabilit că în perioada decembrie 2019 – martie 2020, Oleg Ogor a deținut concomitent, contrar legislației în vigoare, două funcții publice – mandatul de vicepreședinte de raion și calitatea de consilier în Consiliul raional Criuleni.

Judecătoria Chişinău, oficiul Râşcani, a respins contestaţiile lui Ogor şi Onica. Deciziile instanţei de fond au fost menţinute şi de Curtea de Apel Chişinău.

Julieta Saviţchi
05/08/2022Follow us on Telegram

Comentarii