Comisia Pre-Vetting a pronunțat miercuri, 7 iunie, o nouă decizie în privința unui aspirant la funcția de membru în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Este vorba de procurorul în cadrul Procuraturii Generale, Gheorghe Borș, care nu a promovat evaluarea.
„Gheorghe Borș nu a promovat evaluarea, întrucât nu întrunește criteriile de integritate financiară și etică. Informația detaliată despre rezultatul evaluării se conține în decizia transmisă candidatului și CSP-ului, instituția responsabilă de organizarea concursului în acest caz”, se arată în nota informativă prezentată de Comisia Pre-vetting.
Decizia este cu drept de atac și poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție în 5 zile din data recepționării, fără respectarea procedurii prealabile.
Gheorghe Borș și-a început cariera în 1998 atunci când a fost numit în funcția de procuror în cadrul procuraturii raionului Hîncești. În 2017 a fost avansat în funcția de procuror în cadrul Procuraturii Generale, Secția politici, reforme și management al proiectelor.
Procurorul Gheorghe Borș a fost audiat de membrii comisiei Pre-Vetting mai bine de o oră, timp în care i-au fost adresate întrebări pe aspecte ce țin de intetritatea financiară a acestuia. Unele întrebări s-au referit la sursele de bani pentru procurarea în 2012 a unui apartament, în sumă de 146.000 lei. Potrivit procurorului o parte din bani au fost obținuți din vânzarea unui teren, plus un împrumut de la socrul său, iar o alta prin contractarea unui împrumut bancar pe care și în prezent îl achită.
De altfel, potrivit datelor prezentate în declarația de avere, familia Borș a obținut în 2022 prin donație o casă de locuit cu o suprafață de 127 m.p, precum și alte patru averi imobiliare, fără să fie specificat clar despre ce e vorba mai exact.
Gheorghe Borș este al treilea candidat care nu a promovat evaluarea după ce alți doi, procurorii Vitalie Codreanu și Cristina Gladcov de la Procuratura Anticorupție, la fel nu au promovat testul de integritate susținut în fața membrilor Comisiei Pre-Vetting.
La concursul pentru funcția de membru în CSP s-au înscris 18 candidați, dintre care 17 procurori din cadrul Procuraturii Generale, procuraturilor teritoriale și specializate și o reprezentantă a societății civile. Patru candidați la CSP nu au promovat evaluarea pe motiv că s-au retras din concurs sau nu au depus în termenele stabilite actele obligatorii prevăzute de lege. Pe 3 mai curent, Comisia Pre-Vetting a anunțat despre rezultatul evaluării în privința lui Dumitru Obadă, candidat la funcția de membru în CSP. Potrivit Comisiei, Dumitru Obadă a promovat evaluarea, întrunind criteriile de integritate etică și financiară.
Precizăm că, CSP este format din 13 membri, dintre care 4 sunt numiți de președinție, parlament, guvern și Academia de Științe, în urma procedurii de pre-vetting, 5 sunt aleși din rândul procurorilor de către Adunarea Generală a Procurorilor, care la fel trec inițial prin fața membrilor Comisiei Pre-vetting, iar alți 4 sunt membri din oficiu: procurorul general, ministrul justiției, avocatul poporului și președintele Consiliului Superior al Magistraturii. Este de menționat faptul că, doar candidații care promovează evaluarea Comisiei Pre-Vetting sunt eligibili pentru funcția de membru în CSP.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii