Reacția Comisiei Pre-Vetting// Va sesiza autoritățile responsabile privind „situația penală” a noului membru CSM, Iulian Muntean

Tatiana Gherța
21/09/2023

În cadrul procesului de evaluare, Iulian Muntean nu a dezvăluit în chestionarul de etică despre nicio procedură penală intentată împotriva sa. Totodată, în nicio sursă deschisă referitoare la candidatul examinat, Comisia nu a identificat informații cu privire la acuzațiile penale ce îl vizează. Aceasta este reacția Comisiei Pre-Vetting la o zi distanță de la apariția informației cu privire la faptul că noul membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Iulian Muntean, este vizat într-un dosar de corupție

Comisia Pre-Vetting menționează că, deși au fost solicitate și colectate date de din numeroase surse publice și private, pe tot parcursul procesului de evaluare, „Comisia nu a fost informată despre investigații sau proceduri penale în care ar fi fost vizat Iulian Muntean”. 

„Pentru a evalua integritatea financiară și etică a candidaților, Comisia, prin lege, colectează date din numeroase surse publice și private, inclusiv spre exemplu de la Centrul Național Anticorupție și Serviciul de Informații și Securitate. În niciuna din informațiile furnizate Comisiei nu s-a făcut referire la investigațiile penale privind candidatul sau la calitatea procesual-penală de învinuit a acestuia. Faptul că Iulian Muntean figura pe lista candidaților pentru CSM era cunoscut public. Astfel, nimic nu împiedica Procuratura Anticorupție sau alte instituții publice și persoane fizice să informeze Comisia în timpul procesului de evaluare cu privire la procedurile în curs în care ar fi fost implicat candidatul. Până la data de 21 septembrie 2023, Procuratura Anticorupție nu a furnizat nicio informație în acest sens”, a menționat Comisia Pre-Vetting.

Deși candidatul a avut opțiunea să anunțe despre faptul că este vizat într-un dosar, Muntean nu a făcut acest lucru. 

„Totodată, în cadrul procesului de evaluare, fiecare candidat este invitat să completeze voluntar un chestionar de etică, care include întrebarea dacă acesta a fost vreodată parte în cazuri civile, contravenționale sau penale. În răspunsul său către Comisie, Iulian Muntean nu a dezvăluit nicio procedură penală intentată împotriva sa”, se arată în nota informativă transmisă de Comisie.

Comisia anunță că va sesiza autoritățile responsabile în legătură cu aparenta omisiune de a furniza informație cu privire la procedurile penale pendinte în privința candidatului Muntean, pentru a clarifica cauza lipsei acestor date. Centrul Național Anticorupție a furnizat deja informație Comisiei cu privire la acest subiect.

Precizăm că noul membru CSM a venit cu explicații cu privire la dosarul în care figurează. Iulian Muntean spune că dosarul pornit în vara anului 2018 a fost unul fabricat la comanda regimului Plahotniuc și că timp de cinci ani nu a fost citat să facă declarații. Iar așa cum dosarul nu se regăsește în nicio bază de date, acesta, pur și simplu, nu există, a punctat membrul CSM. 

 

Tatiana Gherța
21/09/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii