Reacția SIS privind implicarea instituției în interceptarea unor jurnaliști, activiști și profesori

Anticoruptie.md
25/11/2019

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) a respins luni acuzațiile privind interceptarea unor reprezentanți ai mass-media, activiști, profesori și politicieni, în perioada în care democrații erau la guvernare.

„Serviciul respinge afirmaţiile apărute în spaţiul public despre presupusa implicare a instituţiei în interceptarea unor reprezentanţi mass-media, lideri de opinie şi politicieni. Este regretabil faptul că se încearcă atragerea Serviciului de Informații şi Securitate într-o zonă a speculațiilor, prin lansarea în spaţiul public a informaţiilor neverificate, trunchiate sau distorsionate, ce generează dezinformare, manipulare şi intoxicare a opiniei publice”, potrivit unui comunicat emis de SIS.

Instituția califică acuzațiile drept „încercări de denigrare” şi „manifestări de implicare a SIS în dispute cu substrat politic”, ceea ce „afectează imaginea şi credibilitatea instituţiei în calitate de garant al securităţii naţionale”.

Amintim că, vineri, președintele Comisiei parlamentare Securitate și Ordine Publică, Chiril Moțpan, a dezvăluit, în cadrul unui briefing de presă, că mai mulți jurnaliști, activiști civici și profesori ar fi fost filați în perioada de guvernare a democraților, la indicația lui Alexandru Jizdan, iar operațiunea ar fi fost condusă de Gheorghe Cavcaliuc. Deputatul Blocului ACUM a prezentat și o listă a jurnaliștilor care ar fi fost interceptați, printre care se numără și președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, dar și jurnaliștii Constantin Cheianu, Val Butnaru, Natalia Morari, Mariana Rață, Valentina Ursu, Ion Preașcă, Alina Radu și alții.

Anticoruptie.md
25/11/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii