Registrul daunelor cauzate Ucrainei de Federația Rusă, cu replici acide în Parlament

Anticoruptie.md
07/12/2023
captura video

Republica Moldova va accede la ACORDUL parțial extins privind Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, adoptat prin Rezoluția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei. Un proiect de lege în acest a fost inclus în ordinea de zi din ședința de joi, 7 decembrie, a Legislativului. Opoziția parlamentară s-a arătat împotriva acestei măsuri de sancționare a Federației Ruse și a solicitat retragerea proiectulu de pe ordinea de zi. Totul a continuat cu un schimb de replici între deputații din ambele baricade.

În contexul propunerii de a fi exclus din ordinea de zi proiectul care prevede accederea Republicii Moldova la Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse, deputata Partidului Acțiune și Solidaritate, Doina Gherman, i-a îndemnat pe deputații din opoziție să-și amintească despre cum au boicotat discursul președintelui Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk. Potrivit acesteia, gestul deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a fost unul „neprietenos pentru statul care luptă și protejează inclusiv securitatea Republicii Moldova”. Gherman a acuzat opoziția de lipsă de bun simț față de vecinii noștri. 

„Constat că lipsa de respect față de propriii cetățeni, față de vecini demonstrează imoralitate și degradare fără precedent”, a precizat Gherman.

Replica a venit din partea vicepreședintelui Parlamentului, Vlad Batrâncea. Deputatul i-a spus Doinei Gherman că nu este în drept să facă agenda opoziției și să le dea deputaților lecții de morală.  

„Respectăm Ucraina și am ajutat zeci de mii de refugiați, așa cum tratăm cu respect și un alt partener - Federația Rusă și dorim pace și dialog ambelor popoare. Dar Moldova are și Constituție, vă îndemn să puneți mâna pe Constituția țării care spune că Republica Moldova este un stat mic, suveran și neutru, care nu participă în acțiuni de reglementare a conflictelor militare. Faptul că voi duceți Moldova pe o agendă de militarizare, creați pericole pentru cetățeni, care și așa din cauza voastră sunt plini de probleme. Vă rog să protejați Moldova  și statutul neutru și să nu ne atrageți în aceste jocuri care sunt periculoase pentru stat. Pace și liniște Ucrainei, în special Moldovei”, a punctat Batrîncea. 

Potrivit notei informative a proiectului de lege, accederea Republicii Moldova la acest Acord subliniază o dată în plus importanța continuării sprijinirii Ucrainei, precum și solidaritatea manifestată de Republica Moldova în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei. Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei este o platformă de înregistrare, sub orice formă documentară, a informațiilor privind probele și plângerile despre prejudiciul, pierderile sau vătămările cauzate de Federația Rusă în Ucraina, începând cu data de 24 februarie 2022.

În Registru vor fi recepționate și procesate informațiile privind plângerile și probele, care vor fi clasificate în categorii și organizate. Registrul daunelor nu va avea funcții de judecare și nu va fi competent să determine răspunderea și alocarea oricăror plăți sau compensații.

Importanța Rezoluției de creare a Acordului Parțial Extins privind Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei a fost recunoscută la Summitul Consiliului Europei din luna mai 2023. Registrul daunelor va fi înființat ca o instituție de cooperare interguvernamentală, acționând în cadrul instituțional al Consiliului Europei, însă cu sediul la Haga.

Acordul Parțial Extins privind registrul daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei a fost adoptat pentru o perioadă inițială de trei ani, cu posibilitatea continuării acestuia, în caz de necesitate.

În cele din urmă, proiectul a rămas în ordinea de zi întrucât propunerea deputatei BCS, Dianei Caraman, nu a acumulat numărul necesar de voturi. 

Anticoruptie.md
07/12/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii