Reportaj de la Bulboaca: „Summitul CPE, cel mai important eveniment pentru Moldova. Așteptăm un trai mai bun”

Valeria Vițu
30/05/2023
Valeria Vițu/RFI

Pregătirile pentru summitul Comunității Politice Europene sunt pe ultima sută de metri în satul Bulboaca, din R.Moldova. Pe 1 iunie, aici, va avea loc cel mai mare eveniment de politică externă din istoria R.Moldova.  Locuitorii satului spun că e o mare onoare că summitul va avea loc în satul lor, Bulboaca devenind pentru o zi centrul Europei. Între timp, liderii europeni care vor participa la summit au venit cu un mesaj de susținere, menționând că reuniunea este un simbol puternic al unui continent care susține Moldova, ”un simbol puternic al drumului spre familia noastră europeană” - reportaj pentru RFI.   

Vinăria din satul Bulboaca este aproape gata să-și întâlnească oaspeții de vază. Pavajul curățat cu grijă, o scenă improvizată pe teritoriului vinăriei, corturi imense pregătite pentru cele câteva sute de jurnaliști ce urmează să reflecte Summitul Comunității Politice Europene. Asta am găsit la Bulboaca, cu o săptămână înaintea evenimentului istoric. Aflu că nu e voie să filmăm pe teritoriul vinăriei, din motive de securitate. 

Mesele pentru participanții la summit vor fi pregătite de bucătari din R.Moldova, dar și din străinătate. Meniul pentru evenimentul istoric este deja aprobat, iar jurnaliștii au și degustat, miercuri, desertul pe care îl vor avea președinții și premierii, veniți în Moldova. Este vorba de tradiționalul desert “Babă neagră”, înghețată din vin, dar și un ICE Wine, Riesling 2018.  

Forfotă mare și în apropierea complexului vitivinicol. Nu depare de Gara Feroviară Bulboaca zăresc mai mulți muncitori. ”Muncim, ne stăruim să fie frumos. Iată au făcut drumurile, trotuarele. Mai avem ceva de lucru la peron. Ne pregătim”. Să spunem că, în ziua summitului, jurnaliștii vor ajunge la Bulboaca doar cu trenul. Iarăși din motive de securitate.   

”E un eveniment mare. Poate va fi mai bine, după acest summit. Vrem să fie mai bine în țară. Schimbări să fie. Vedem unde ajungem în Europa sau în altă parte. Dar vrem unde este mai bine. Să avem unde lucra, să avem salariu la timp”, îmi spun muncitorii într-un glas.

 

La câțiva pași, zăresc două femei în fața oficiului poștal din sat. ”Au făcut frumoasă Bulboaca. Toți așteaptă să fie mai bine. Mai rău nimeni nu vrea”. 

”Este un eveniment important pentru Moldova, pentru Bulboaca. Așteptăm un trai mai bun pentru noi și copiii noștri să stea acasă. În ziua summitului trebuie să stăm acasă”, ne spune Anatolie Ciobănică, în vârstă de 71 de ani, care venise să-și achite facturile.

Și pentru că pe 1 iunie vor fi luate măsuri sporite de securitate, locuitorii satului Bulboaca trebuie să respecte niște reguli, ne spune primarul localității, Ion Berzoi. ”Dacă au nevoie să meargă la muncă în această zi, se vor putea deplasa, având ecusoane speciale. Și șoferii vor avea asemenea permise speciale pentru mașinile lor. La poliție se adresează și le primesc”.

”Suntem foarte bucuroși că au ales satul nostru pentru organizarea summitului. Fiecare localitate și-ar dori să organizeze un asemenea eveniment. Sperăm toți să avem un viitor mai bun. Toate lucrările sunt aproape gata. Acum în proporție de 95 la sută suntem pregătiți. Mai avem să plantăm, să cosim iarba, să amenajăm localitatea”, afirmă primarul satului Bulboaca.

În jur de 50 de șefi de stat și de guvern vor fi prezenți la Bulboaca.”Este important ca toţi aceşti lideri să ne cunoască. Este o oportunitate să le arătăm cine suntem, astfel încât să-i convingem să grăbim deschiderea negocierilor de aderare”, afirmă Olga Roşca, consilier prezidențial pentru afaceri externe și comunicare strategică.

”Organizăm pentru prima dată un asemenea eveniment în istoria R.Moldova. Este cel mai mare eveniment de politică externă. Este un eveniment complex. Avem tot ajutorul partenerilor. Avem o echipă bună, determinată și motivată. Avem peste 700 de solicitări de acreditări. Așteptăm foarte multă lume, sute de jurnaliști din toată Europa, dar și din afara Europei”, a punctat Olga Roșca.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, invitat la reuniunea de la Bulboaca, nu a confirmat deocamdată prezenţa, din motive de securitate.

Între timp, liderii europeni care vor participa la summitul de la Bulboaca au venit cu un mesaj de susținere, menționând că reuniunea este un simbol puternic al unui continent care susține Moldova, ”un simbol puternic al drumului spre familia noastră europeană”. 

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Uniunea Europeană este alături de Moldova. ”Susținem securitatea voastră energetică. Stabilitatea voastră economică. Susținem reformele voastre în calea spre familia noastră europeană. Moldova nu este singură. Uniunea Europeană este cu voi.

Iar președintele Consiliului European, Charles Michael, a menționat că, pe 1 iunie Moldova va fi inima Europei. ”Veți deschide ușile țării voastre frumoase pentru 50 de lideri europeni, 50 de prieteni ai Moldovei. Acesta este un moment istoric pentru țara voastră și pentru poporul acestei țări. Este un simbol puternic al unui continent care vă susține, un simbol puternic al drumului vostru spre familia noastră europeană. Moldova, te afli între prieteni. Moldova, nu ești singură!”

Potrivit președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, UE este alături de Republica Moldova. ”Moldovenii se pot mândri cu acest curaj de care au dat dovadă, ținând piept intimidării Rusiei. Ei se pot mândri cu solidaritatea față de Ucraina. Parlamentul European va fi mereu pentru Moldova un prieten adevărat, un aliat. Pentru că noi nu avem nicio îndoială – viitorul nostru este împreună. Moldova nu este singură!”.

Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică. 

 

Valeria Vițu
30/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii