VIDEO// Republica Moldova a transmis Comisiei Europene cea de-a doua parte a chestionarului cu întrebări în vederea pașilor următori pentru aderarea la UE

Mădălin Necșuțu
12/05/2022

Republica Moldova a transmis, joi, a doua parte a chestionarului cu circa 1.900 întrebări de la Comisia Europeană.

„V-am adus cele șapte volume completate ale celei de-a doua părți a chestionarului. În acest moment, cei mai fericiți sunt toți cei care de săptămâni trăiesc cu o sigură sarcină pe agendă. Le mulțumesc încă o dată tuturor funcționarilor, angajaților din autoritățile publice, prietenilor din societea civilă și diaspora, dar și partenerilor pentru solidaritate și dedicație pentru completarea chestionarului”, a declarat Natalia Gavriliță, cu ocazia inaugurării noului sediu al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Republica Moldova a primit pe data de 11 aprilie chestionarul cu întrebări din partea UE care radiografiază starea de fapt din Republica Moldova. Documentul a conținut în prima parte circa 360 de întrebări, iar a doua parte a fost de circa 1.900 de întrebări.

În prezent, Comisia Europeană analizează aceste răspunsuri și va formula, cel mai probabil luna viitoare, o părere în acest sens.

Chestionarul a fost completat de autoritățile statului împrună cu experți din societatea civilă din Republica Moldova, dar și experți din diaspora sau chiar din România. „Acesta este modul de lucru în echipa mare și prietenoasă a țărilor europene”, a mai spus Gavrilița.

Ea a adăugat că documentul este unul de „înaltă calitate” și că a fost făcut într-un timp record, Gavriiță a afirmat că este optimistă că în curând Republica Moldova va primi statutul de țară candidată pentru aderarea la UE și că va putea deschide capitolele de negociere pentru aderarea la UE. Acest lucru s-a putea întâmpla la summitul Consiliul European programat la Bruxelles pe 23-24 iunie.

Mădălin Necșuțu
12/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii