Republica Moldova cere Franței să îi sprijine viitorul european. Ce proiecte bilaterale importante vor fi realizate

Mădălin Necșuțu
20/05/2022

Președintele Maia Sandu a discutat joi seara cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre proiectele bilaterale comune dintre cele două state și despre dezvoltarea relației dintre Chișinău și Paris. 

„Am vorbit despre proiectele bilaterale pe care le-am lansat în ultimul an cu Franța, în mai multe domenii. Apreciem cooperarea pentru identificarea și confiscarea activelor furate din Moldova. Salutăm deschiderea biroului Agenției Franceze pentru Dezvoltare la Chișinău, care va avea loc în curând. Agenția va sprijini proiecte importante în domeniul energetic și cel al irigării, al împăduririi sau al aprovizionării cu apă și canalizare. Un alt proiect este modernizarea căii ferate pe tronsonul Chișinău-Ungheni, care va permite conectarea la rețeaua feroviară europeană. Vrem să consolidăm dialogul dinamic cu Franța, în beneficiul cetățenilor noștri, și în cel de-al doilea mandat al domnului Președinte Macron”, a scris Maiașă Sandu pe pagina sa de Facebook.

Cei doi au discutat și despre parcursul european al Republicii Moldova, în contextul cererii de aderare la UE pe care Maia Sandu a semnat-o la începutul lunii martie. 

„Contăm pe sprijinul Parisului pentru ca Republica Moldova să primească statutul de țară candidată la UE. Acest gest va semnaliza societății noastre și autorităților că eforturile de modernizare a Moldovei după model european vor fi susținute”, a mai scris ea. 

Nu în ultimul rând, cei doi oficiali au discutat și despre situația de securitate din regiune în contextul războiului din Ucraina. „I-am mulțumit liderului de la Élysée pentru susținerea oferită de Franța în gestionarea fluxului de refugiați și pentru crearea Platformei de sprijin pentru Moldova, care să ajute țara noastră să depășească urmările războiului din Ucraina, ale inflației și ale crizei energetice, și să continue reformele inițiate”, a scris Sandu. 

 

Mădălin Necșuțu
20/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii