Restart sistemului de asistență socială. Patru probleme pe care vrea să le soluţioneze guvernarea

Tatiana Gherța
27/03/2023
facebook.com/AlexeiBuzu

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a anunțat luni lansarea reformei de asistență socială „Restart”. Reforma are drept scop soluționarea a 4 probleme de bază: managementul defectuos, inegalitate teritorială, legătura dintre cost și calitate a serviciilor de asistență socială și resursele umane. Cea mai importantă măsură care urmează să fie implementată este majorarea salariilor a celor 13.000 de salariați din sistem și majorarea numărului de prestații sociale.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a declarat că cele 3 crize prin care a trecut țara noastră în ultimii ani - pandemia COVID-19, criza refugiaților și criza energetică, au pus mare presiune pe sistemul de asistență socială. 

„Sistemul de asistență socială nu este la fel de eficient în lupta cu sărăcia. Ultimele date oferite de Biroul Național de Statistică arată că fiecare al 4-lea copil din Republica Moldova se află în sărăcie, iar fiecare al 3-lea copil din zonele rurale este într-o familie săracă. Intervențiile sistemului reduc sărăcia copiilor cu doar 5%, asta înseamnă că eficiența asistenței noastre nu este atât de bună și, cu siguranță, trebuie să mărim impactul măsurilor de asistență socială.”, a menționat Alexei Buzu.

Obiectivele principale ale reformei sunt îmbunătățirea managementului și accesul egal la servicii și prestații sociale.

O altă intervenție este motivarea angajaților din sistemul de asigurări sociale.  

„Avem situații când în unele raioane peste 30% din cei care lucrează în sistemul de asistență socială pleacă din sistem. Asta înseamnă că există perturbații, asta înseamnă că beneficiarii acestor servicii se pomenesc fără acel suport de bază și asta înseamnă că în sistem nu există o motivație foarte mare și temeinică de a-ți îmbunătăți capacitățile profesionale, de a rămâne în sistem. Aceasta se reflectă foarte mult la calitatea serviciilor sociale și la munca de asistent social”, a argumentat Buzu.

Dacă până acum resursele financiare care acopereau costurile asistenței sociale parveneau de la taxa aeroportuară și de la casele de schimb valutar, odată cu reforma sursa va fi schimbată.

 „Odată cu implementarea reformei întreg pachetul de servicii sociale urmează a fi finanțat de bugetul de stat, așa încât să nu mai avem aceste oscilații pe care le vedem în permanență. În al doilea rând, urmează să extindem pachetul de servicii sociale, o atenție deosebită fiind acordată persoanelor în etate și copiilor și să creștem numărul de beneficiari.”, a declarat președintele comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun.

În acest sens, Perciun a pomenit și despre majorările salariale de care ar urma să beneficieze asistenții sociali. Așadar, asistenții sociali cu studii superioare vor primi un salariu la nivelul unui cadru didactic, iar asistenții sociali fără studii superioare un salariu la nivelul celui pentru un educator. Aceștia vor beneficia de un plus salarial și în baza gradului de calificare pe care îl vor trece.

Totodată, vor fi create 9 agenții teritoriale de asistență socială, care vor fi structuri desconcentrate, subordonate Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Odată cu apariția acestora va fi asigurată implementarea uniformă a standardelor de calitate în întreaga țară. De asemenea, agențiile vor fi cele care vor monitoriza modul de implementare a reformei și valorificare a resurselor.

De altfel, în următorii ani urmează să fie dezvoltat un sistem informațional dedicat serviciilor sociale.

 

Tatiana Gherța
27/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii