Rusia va furniza doar 71% din volumul necesar de gaze naturale pentru Republica Moldova

Ilie Gulca
01/05/2022
Foto: tass.ru

Gazprom va furniza doar 32 de milioane de metri cubi de gaze naturale pentru malul drept al Nistrului al Republicii Moldova, ceea ce constituie 71% din volumul necesar pentru luna mai. Acest volum este suficient Republicii Moldova deoarece Termoelectrica funcționează pe păcura donată de Guvernul României.

În același timp, gigantul rusesc va livra 131 de milioane de metri cubi pentru Transnistria.

Moldovagaz a mai subliniat că livrările sunt planificate pe ruta tradițională de transport. Prețul calculat pentru luna mai este de 910 dolari pentru 1.000 de metri cubi, fără puterea calorifică.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat pe 20 aprilie că necesarul de gaze naturale pentru luna mai, pentru malul drept, este de 45 milioane de metri cubi.

El a spus că este Guvernul este pregătit să asigure Republica Moldova cu gaze naturale în cazul sistării livrărilor din Rusia începând cu 1 mai și susține că au fost acumulate stocuri ce asigură 75% din consumul lunar al malului drept al Nistrului.

Până în prezent, a menționat oficialul, autoritățile au stocat peste 24 milioane de metri cubi de gaze naturale în sistemele de transport ale României și Republicii Moldova.

La sfârșitul lui octombrie 2021, după încheierea acordului de livrare a gazelor naturale dintre Republica Moldova și Gazprom, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că cele două părți au convenit să se efectueze un audit independent al datoriilor acumulate la Moldovagaz, pentru malul drept al Nistrului – 700 de milioane de dolari.

Anexa acestui acord arată cazurile în care contractul poate să fie reziliat. Acest lucru poate să se întâmple în cazul în care pe 1 mai curent nu va fi încheiat un acord privind reglementarea datoriei vechi a Moldovagaz față de Gazprom și Factoring Finance. Auditul datoriei Moldovagaz față de Gazprom nu va fi efectuat până pe 1 mai, așa cum este stabilit în acordul cu gigantul rus al gazelor.

Ilie Gulca
01/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii