„Să sugă din deget tot ce pot suge”. Primarul Chișinăului, Ion Ceban, se plânge de controale din partea ANI, a Consiliului Concurenței și a Inspecției Financiare

Ilie Gulca
24/01/2022
Primarul Chișinăului Ion Ceban. Foto: adevarul.md

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat luni că în cadrul primăriei au loc „inspecții peste inspecții”, care ar fi fost demarate la solicitarea puterii centrale, pentru a sancționa criticile sale dure la adresa guvernării.

După spusele lui Ceban, începând cu săptămâna trecută [...], au dat drumul tuturor dulăilor asupra primăriei. Indicația este să sugă din deget tot ce pot suge... Ideea de bază este să pună bețe în roate întreprinderilor municipiului Chișinău”.   

„Inspecția financiară a venit să caute bobul de mazăre. I-au trimis la Direcția Transport, la Exdrupo... Caută să găsească măcar ceva. Consiliul Concurenței a apărut cu solicitări suplimentare de la Exdrupo deși nu ar trebui să facă acest lucru”, a denunțat edilul capitalei.

Mai mult, primarul municipiului Chișinău a afirmat că deține informații că inspectorii Autorității Naționale de Integritatea (ANI) au indicații să verifice averile sale și ale angajaților săi.

„Au primit indicații în ce privește persoana mea și colegii mei. Am informații din interiorul ANI-ului. Vin să numere metrii pătrați...”, a mai spus el.

De cealaltă parte, Serviciul de presă al ANI a refuzat să comenteze „declarațiile făcute într-un context politic”:

„ANI este o instituție independentă și toate verificările inițiate sunt demarate conform prevederilor legale și competentei atribuite de legislație. Observăm că numele instituției este utilizat de politicieni în contexte favorabile lor, iar în alte situații neconvenabile invocă anumite îndoieli vizavi de activitatea noastră”, se menționează într-o declarație a Autorității, care face apel către toți subiecții declarării și actorii politici să respecte independența inspectorilor de integritate.

Ilie Gulca
24/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii