Vladislav Gribincea, director al Programului Justiție la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, o organizație neguvernamentală, o asigură pe șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, că el și colegii săi nu sunt oponenții acesteia în lupta împotriva corupției după controversa legată presupusele conexiuni dintre membra Comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, și Veaceslav Platon și Ilan Șor. Vladislav Gribincea susține că „vettingul trebuie să continue, iar procurorii onești nu au de să se teamă”.
„Primele rezultate încurajatoare ale vettingului le vedem cu toții. Acest proces trebuie să continue, indiferent de preferințele unei sau ale altei instituții sau persoane. Procurorii onești nu au de ce să se teamă”, a scris Vladislav Gribincea pe pagina sa de Facebook, etichetând-o pe Veronica Dragalin.
„Discuțiile în contradictoriu pe rețelele sociale doar subminează procesul de vetting. Sunt sigur că celelalte instituții ale statului și Comisia Vetting - Comisia Pre-Vetting vor analiza cu cea mai mare atenție și diligență probele pe care le aveți. Pentru Dvs., eu am fost mereu la un sunet distanță pentru orice clarificări.”
Postarea lui Vladislav Gribincea este o reacție la o altă postare a Veronicăi Dragalin în care aceasta din urmă respinge acuzațiile legate de criticile Centrului de Resurse Juridice din Moldova cu privire la scrisoare despre presupusele relații dintre Tatiana Răducanu, pe de parte, și oligarhii Veaceslav Platon și Ilan Șor.
„CRJM susține că am indus publicul în eroare și face trimitere la decizia CSM din 15.04.2014. Această decizie este citată în scrisoare cu link (pagina 3, nota 5). Dacă un jurist ar citi următoarele propoziții în scrisoare, ar vedea decizia CSM din 07.10.2014 (pagina 4, nota 9) și ar înțelege că a doua oară CSM a respins același demers de ridicare a imunității, care a avut drept rezultat clasarea dosarului împotriva fostului judecător Aureliu Colenco.”
Pe 14 mai, Centrul de Resurse Juridice din Moldova a publicat un comunicat în care a menționat că acuzațiile lansate la adresa Tatianei Răducanu au drept scop „blocarea de către procurorii anticorupție a evaluării integrității lor, reformă cu care Veronica Dragalin a declarat public că nu este de acord”.
„Pornirea de către procurorii anticorupție a unei cauze penale care vizează un membru al Comisiei Vetting de asemenea este ilegală. Conform legii, aceasta este competența exclusivă a procurorului general, iar pornirea urmăririi penale nu poate să aibă loc decât cu acordul Comisiei”, se menționează în comunicatul Centrului de Resurse Juridice din Moldova. „O verificare preliminară a informațiilor publice ar fi stabilit că principalele ipoteze lansate de procurora-șefă anticorupție nu se adeveresc. Doamna Răducanu a votat pentru ridicarea imunității judecătorului Colenco și nu a candidat pentru șefia CSM.”
Pe 14 mai 2024, Tatiana Răducanu și-a anunțat demisia din comisiile de Pre-vetting și Vetting care verifică integritatea judecătorilor și procurorilor. Demisia a fost anunțată la câteva ore după ce, pe un portal care promova în trecut imaginea oligarhului Vladimir Plahotniuc a apărut o scrisoare a șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.
Scrisoarea a fost semnată în dimineața zilei de 14 mai 2024 și este adresată persoanelor care nu au promovat pre-vettingul. Potrivit acestei scrisori, la 30 aprilie 2024, Procuratura Anticorupție a inițiat un proces penal și o suspectează pe Tatiana Răducanu de corupție, abuz de putere și afiliere cu Veaceslav Platon și Ilan Șor.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii