Șase membri ai CSM, demiși de magistrații prezenți la Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor

Anticoruptie.md
27/09/2019
Foto: privesc.eu

Șase membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), aleși din rândul judecătorilor acum doi ani, au fost demiși, vineri, de magistrații prezenți la Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor.

Pentru demiterea lui Dorel Musteață au votat 164 dintre cei 202 magistrați prezenți, iar 16 au votat împotrivă. Victor Micu a fost demis cu 118 voturi pro și 57 impotrivă, Anatolie Galben, cu 162 de voturi pro și 20 împotrivă, în timp ce Luiza Gafton, Petru Moraru și Nina Cernat au fost demiși cu câte 167 de voturi pro și 15, împotrivă. Membrul supliant Anatolie Pahapol a fost demis cu 155 voturi pentru și 18 împotrivă.

Amintim că, 202 magistrați moldoveni s-au prezentat, vineri, la Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor. Deși inițial au anunțat că adunarea nu va avea loc, din lipsă de cvorum, la trei ore de la începutul ședinței, s-a întrunit numărul necesar de magistrați pentru ca ședința să fie una deliberativă. 

Duelul dintre un grup de magistrați și CSM a început la 13 septembrie, când un grup din 87 de magistrați a cerut CSM să convoce, la 20 septembrie, Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor pentru ridicarea mandatelor celor pe care i-au ales anterior ca să-i reprezinte. Magistrații și-au argumentat gestul prin necesitatea reformării sistemului din interior. „În considerarea faptului că autoadministrarea judecătorească este endogenă judecătorilor, resetarea și purificarea organelor ei de autoadministrare se impune imperios și imediat prin organele ei competente de autoadministrare, fiind necesară declanșarea din proprie inițiativă a procesului de auto-restructurare”, au invocat judecătorii.

CSM s-a opus solicitării, argumentând că ar fi vorba de o manipulare a majorității magistraților de un grup restrâns care urmărește anumite interese.

La 20 septembrie, un complet de judecată de la Curtea de Apel Chișinău, format din judecătoarele Angela Bostan, Ecaterina Palanciuc și Ala Malîi de la Curtea de Apel Chișinău, a impus CSM să dea curs cererii magistraților de a convoca Adunarea Generală. La 24 septembrie, același complet de judecată a emis o încheiere prin care s-a decis convocarea Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor, la 27 septembrie, ora 10.00, în sediul Casei Sindicatelor. La 26 septembrie, Curtea Supremă de Justiție a respins recursul depus de CSM împotriva Deciziei Curții de Apel Chișinău, din 20 septembrie, prin care Consiliul a fost obligat să convoace Adunarea Generală a Judecătorilor în ședință extraordinară. În același timp, CSM a lansat un apel către magistrați prin care îi anunță că nu există temei legal pentru a participa la această adunare.

Experții au comentat în contradictoriu situația creată, însă majoritatea consideră că se încearcă blocarea reformelor în justiție, inițiate de Guvernul Sandu.

Anticoruptie.md
27/09/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii