CSM se împotrivește. Cererea privind convocarea Adunării Generale a Judecătorilor, respinsă

Mariana Colun
24/09/2019
Foto: captură realitatealive.md

Cu opt voturi pro și unul împotrivă, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au respins, marți, cererea unor judecători privind convocarea Adunării Generale a Judecătorilor, în ședință extraordinară. Se întâmplă la câteva zile după ce Curtea de Apel Chișinău a obligat CSM să convoace Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor.

Președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, a subliniat că, marți, „nu a fost examinată obligativitatea convocării Adunării Generale a Judecătorilor, în ședință extraordinară, ci anume cererea unui grup de judecători de a dispune organizarea acesteia”.

Aminitim că, CSM a amânat, la 19 septembrie, examinarea petiției semnate de 87 de judecători, care au solicitat convocarea Adunării Generale Extraordinară a Judecătorilor pentru a-i demite pe cei șase membri ai instituției, aleși anterior.

Deși atunci Consiliul a decis ca până la următoarea ședință semnatarii petiției vor fi audiați de către Inspecția Judiciară pentru a confirma că au depus semnătura benevol, în ședința CSM din 24 septembrie, Dorel Musteață a subliniat că nicio verificare a semnăturilor judecătorilor nu a fost efectuată. „Niciun judecător nu a fost contactat să fie întrebat dacă a semnat cererea privind convocarea sau dacă îi aparține semnătura. Cererea depusă la Curtea de Apel a fost semnată de 53 de judecători reclamanți. Prin urmare 53 de semnături sunt, deci nu mai este necesară verificarea și Consiliul nu a mai verificat nimic”, a punctat președintele interimar al CSM.

Pe de altă parte, membra CSM Nina Cernat, a criticat decizia Curții de Apel de a obliga CSM să convoace Adunarea Generală a Judecătorilor în ședință extraordinară. În opinia ei, situația din sistemul judecătoresc este una critică. „Un grup de judecători în spatele căruia se află un grup din umbră a organizat această colectare de semnături ale judecătorilor, o parte dintre ei fiind duși în eroare și a inițiat această cerere în adresa CSM. Consider că acest lucru a fost făcut intenționat, pentru a bloca activitatea CSM”, declară Nina Cernat.

Potrivit ei, magistrații s-au adresat prematur în judecată, iar Curtea de Apel Chișinău nu avea competența necesară de a le examina cererea. „Cererea privind convocarea Adunării Extraordinare a Judecătorilor a fost depusă la CSM, la 13 septembrie. Conform legii, termenul limită în care aceasta urma să fie examinată este de 10 zile lucrătoare și expiră la 27 septembrie. La 18 septembrie, ei s-au adresat în instanța de contencios administrativ, adică în momentul în care nu aveau niciun drept încălcat. În opinia mea, Curtea de Apel Chișinău urma să declare această cerere inadmisibilă, pentru că reclamanții nu au invocat dreptul ce le-a fost încălcat, pentru că nici nu li s-a încălcat niciun drept. Mă indignează faptul că cererea a fost pusă pe rol și examinată în termen de două zile, în situația în care, la Curtea de Apel Chișinău sunt dosare care se află în procedură ani de zile. Nu o să supun criticii această hotărâre, dacă este bună sau proastă, urmează să se expună instanța de recurs. Totodată, consider că, Curtea de Apel Chișinău nu a fost competentă să examineze această cerere. Respectiv, cererea a fost primită cu încălcarea competenței”, a mai declarat Nina Cernat în cadrul ședinței CSM.

Amintim că, la 13 septembrie, un grup din 87 de magistrați a cerut CSM, să convoce, la 20 septembrie, Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor pentru ridicarea mandatelor celor pe care i-au ales anterior ca să-i reprezinte. Magistrații și-au argumentat gestul prin necesitatea reformării sistemului din interior. „În considerarea faptului că autoadministrarea judecătorească este endogenă judecătorilor, resetarea și purificarea organelor ei de autoadministrare se impune imperios și imediat prin organele ei competente de autoadministrare, fiind necesară declanșarea din proprie inițiativă a procesului de auto-restructurare”, au invocat judecătorii.

Adunarea Generală a Judecătorilor se convoacă, anual, în prima jumătate a lunii februarie. Aceasta însă poate fi convocată  și în cazuri excepționale, cum ar fi la inițiativa CSM sau a cel puțin 50 de judecători. CSM este obligat să convoace Adunarea, în cel mult 10 zile de la data depunerii cererii, să organizeze buna desfășurare a adunării, să asigure suportul logistic și să suporte cheltuielile.

Mariana Colun
24/09/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii