Schimb de adjuncți la Procuratura Generală. Igor Demciucin a fost înlocuit cu Sergiu Brigai în funcția de adjunct al procurorului general

Anticoruptie.md
04/03/2024
Sergiu Brigai, noul adjunct al procurorului general interimar Ion Munteanu. Foto: tvrmoldova.md

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a admis în cadrul ședinței de luni cererea de demisie din funcția de adjunct al procurorului general interimar înaintată de Igor Demciucin și a aprobat numirea lui Sergiu Brigai în aceeași funcție.

Demersiurile cu privire la demisia adjunctului Igor Demciucin și numirea în această funcție a procurorului Sergiu Brigai au fost înaintate de procurorul general interimar, Ion Munteanu. Acesta a explicat că și-a „pierdut încrederea” în Demciucin în urma concursului pentru funcția de procuror general, unde l-a avut pe adjunctul său în calitate de contracandidat.

„Am tras concluzia că trebuie să cer CSP-ului încetarea mandatului adjunctului procurorului general, Igor Demciucin, în legătură cu pierderea încrederii față de el. E vorba de acțiunile care pun la îndoială respectarea principiilor de etică de către acesta”, a spus Ion Munteanu.

„CSP a hotărât: a exprima acordul pentru numirea domnului Sergiu Brigai în funcția de adjunct al procurorului general interimar pe perioada exercitării mandatului de procuror general interimar. A transmite prezenta hotărâre procurorului general interimar pentru demararea procedurilor de emitere a actelor administrative corespunzătoar”, a menționat președintele CSP, Dumitru Obadă.

Sergiu Brigai a promovat evaluarea integrității etice și financiare și candidează la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție. El va exercita funcția de adjunct al procurorului general în perioada interimatului lui Ion Munteanu în această funcție.

Sergiu Brigai a fost numit în 2011 în funcția de procuror în cadrul Procuraturii de Nivelul Curții de Apel Chișinău. La 1 august 2016, el a fost numit în funcția de procuror în cadrul Procuraturii de Circumscripție Chișinău. 

În octombrie 2018, CSP l-a înaintat în funcția vacantă de procuror în Secția combaterea traficului de ființe umane din cadrul Direcției urmărire penală și criminalistică a Procuraturii Generale. În decembrie 2021, a fost numit șef adjunct interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

În ultima declarație de avere și interese personale depusă la Autoritatea Națională de Integritate, Brigai a declarat că pe parcursul anului 2022 a ridicat un salariu de la Procuratura Generală în valoare de 389.123 de lei, iar salariul soției s-a ridicat la 795.267 de lei. La capitolul alte venituri, Brigai a indicat că a ridicat o remunerare de la Centrul internațional La Strada în valoare de 4.645 de lei și dobânzi de la câteva bănci comerciale. 

Familia Brigai are în proprietate un teren intravilan dobândit în 2007 a cărei valoare este de aproape 6.000 de lei. În declarație mai găsim un apartament cu suprafața de 79 de metri pătrați dobândit în 2017 asupra căruia familia are dreptul de folosință și, respectiv, nu este indicată valoarea acestuia.

La capitolul bunuri mobile apare un automobil Skoda Octavia fabricat și dobândit în 2019 pentru 313.300 de lei. Pe parcursul anului 2022, familia Brigai a mai avut cheltuieli în valoare de 101.240 de lei pentru studiile celor doi copii în Liceul Teoretic „Orizont”. 

CSP a examinat și demersul cu privire la solicitarea acordului de încetare a mandatului de adjunct al procurorului general interimar, Igor Demciucin. Acesta candidează la funcția de procuror general. 

Igor Demciucin activează în cadrul organelor Procuraturii din 2010, iar din 2016 a obținut funcția de procuror în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Din septembrie 2022 a asigurat interimatul funcției de șef adjunct al PCCOCS. În ianuarie 2023 Demciucin a fost numit în funcția de adjunct a procurorului general interimar

Anticoruptie.md
04/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii