Schimb de replici tăioase între CCA și ONG-urile de media. Reprezentanții societății civile: „Se încearcă intimidarea noastră”

Anticoruptie.md
03/10/2017

Consiliul Coordonator al Audiovizualului a răspuns în termeni duri apelului formulat săptămâna trecută de mai multe organizații nonguvernamentale din domeniul mass-media care și-au exprimat îngrijorarea față de decizia CCA de a amâna cesionarea licenței de emisie  pentru postul de televiziune TV8.

Într-un comunicat plasat pe siteul CCA, instituția își exprimă profunda dezamăgire și stupefacție „față de conținutul fals și superfluu, dar și față de maniera distorsionată, pe care le promovează fățiș o serie de organizații neguvernamentale de media, atunci când se pronunță total neavizat în raport cu adoptarea deciziei CCA de amânare a cesiunii licenței de emisie de la Analitic Media Grup SA către Asociația Obștească Media Alternativă pentru postul de televiziune TV8”. În comunicat se mai precizează că membrii CCA „nutresc totuși speranța că aceste atitudini se întemeiază pe lipsa crasă de cunoaștere a fondului problemei și nu derivă nicidecum dintr-un interes ascuns sau, mai grav, din anumite angajamente partizane camuflate, de sorginte pregnant politicianistă”.

Reacția organului de autoadministrare în domeniul audiovizualului a surprins organizațiile de media care au venit astăzi cu o nouă declarație de presă prin care constată atitudinea vădit ostilă și intolerantă a CCA față de orice opinie critică referitoare la activitatea sa. „În ultimul comunicat de presă publicat pe site-ul instituției, CCA încearcă să intimideze semnatarii unei declarații vizând decizia de amânare a cesiunii licenței de emisie pentru postul de televiziune TV8. Considerăm că încercările CCA de a justifica decizia de amânare a cesiunii prin „asigurarea normelor democratice și a principiului salvgardării interesului public în domeniul audiovizualului” nu rezistă criticii, în condițiile în care examinarea sau medierea litigiilor de natură economică nu țin de competenta autorității de reglementare în domeniul audiovizualului, iar interesul pentru informarea pluralistă a cetățenilor Republicii Moldova este superior celui economic al patronilor de media sau al companiilor terțe”, se arată în declarația semnate de mai multe ONG-uri din domeniul mass-media, printre care și Centrul de Investigații Jurnalistice.  

„Respingem cu fermitate orice afirmații sau aluzii privind așa-numitele „angajamente partizane camuflate, de sorginte pregnant politicianistă”, de care sunt acuzate organizațiile neguvernamentale de media în comunicatul CCA. Calificăm aceste atacuri drept o încercare de a intimida ONG-urile de media pentru critica deciziilor adoptate la ultimele ședințe de către majoritatea membrilor CCA prin aplicarea standardelor duble în raport cu diferiți radiodifuzori. Reamintim președintelui și membrilor CCA că legea îi obligă să apere interesul public în domeniul comunicării audiovizuale, nicidecum interesele economice ale patronilor de media sau ale companiilor terțe. Dat fiind dreptul la libertatea de exprimare, reiterăm că vom continua să luăm atitudine ori de câte ori vom considera că anumite acțiuni sunt pe măsură să prejudicieze dezvoltarea mass-media pe principii democratice”, se mai precizează în declarația difuzată marți seara.

Amintim că postul de televiziune TV8 s-a lansat pe piaţa media din Republica Moldova acum câteva luni, prin rebrandingul TV7. Despre reorganizarea TV7, a anunţat în februarie 2017, Chiril Lucinschi, fost deputat PLDM. Ex-parlamentarul declara că a convenit cu doi copii ai săi, Petru şi Alexandra, fondatorii TV7, să cedeze 75% din acțiunile postului asociației de jurnaliști care şi-au propus să reformeze televiziunea. Chiril Lucinschi a fost reţinut de procurorii Anticorupţie cu puţin timp înainte de lansarea TV8. În august curent, administrația postului TV7 a decis să cesioneze licența de emisie asociației Media Alternativă, depunând un demers în acest sens către CCA. Deși, potrivit legii, Consiliul Coordonator al Audiovizualului ar fi trebuit să ia decizia de cesionare în termen de 14 zile, instituția a hotărât să amâne cesionarea până la soluționarea, în instanță, a unor litigii cu caracter economic în care a fost atrasă compania Analitic Media Grup SRL, deținătoarea licenței TV7.

Anticoruptie.md
03/10/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii