Şeful Inspectoratului Naţional de Investigaţie, demis. Averea şi datoriile funcţionarului

Julieta Saviţchi
08/11/2021

Iurie Stoian a fost demis din funcţia de şef al Inspectoratului Naţional de investigaţie, în baza cererii depuse de către acesta. Stoian a deţinut funcţia respectivă timp 15 luni, anterior fiind şef adjunct al subdiviziunii.

Informația a fost confirmată de șefa secției Comunicare și Protocol a Inspectoratului General al Poliției, Diana Fetco. „A demisionat din proprie inițiativă. Ultima sa zi de muncă a fost vineri. Sunt examinate mai multe candidaturi. Vom anunța când va fi luată o decizie finală”, a declarat Fetco.

Deşi a lucrat în sistemul bugetar, Iurie Stoian duce un trai de lux. Poliţistul locuieşte cu familia într-o casă de 160,5 metri pătrați, dobândită prin abitaţie în 2020, evaluată la 1 105 407 lei.

Stoian mai deţine, din 2018, un automobil de model Audi A6, fabricat în acelaşi an, în valoare de 39 mii euro.

Poliţistul a mai raportat şi un apartament cu suprafaţa de 60 metri pătraţi, dobândit în 2017 şi raportat la 412 782 lei.

Familia deţine o cotă de 50 la sută din societatea comercială Style House Residence SRL, înregistrată în Iaşi, România. Întreprinderea este specializată în domeniul construcţşilor, iar anul trecut nu a activat, cifra de afaceri fiind raportată la zero.

Iurie Stoian părăseşte sistemul, fiind împovărat de datorii. În perioada anilor 2017-2019, poliţistul a împrumutat fără dobândă de la trei persoane fizice 115.525 euro şi 30.000 USD, datori pe care s-a obligat să le achite până în anul 2025.

Stoian a raportat pentru anul trecut venituri salariale de 215.911 de lei, iar pensia pentru limita de vărstă a constituit 145.069 lei. Soţia poliţistului a contribuit la bugetul familiei cu 12.000 lei. Veniturile declarate sunt insuficiente pentru a acoperi datoriile în termen de 7 ani, chiar dacă familia nu ar cheltui niciun leu pentru întreţinere.

Julieta Saviţchi
08/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii