Șeful Serviciului Român de Informații a fost primit la Serviciul de Informații și Securitate

Ilie Gulca
18/08/2022
Foto: sis.md

Directorul Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS), Alexandru Musteața, a discutat cu directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Raul Hellvig, despre reforma serviciului de securitate moldovenesc și despre creșterea gradului de încredere a cetățenilor în instituția cu pricina.

Cei doi şefi ai serviciilor de informaţii, se menționează într-un comunicat al SIS, s-au pronunţat pentru intensificarea relaţiilor de colaborare privind combaterea ameninţărilor transfrontaliere, crimei organizate transfrontaliere, atacurilor teroriste și cibernetice, precum și a radicalizării și dezinformării.

„Părțile au trecut în revistă aspecte cu privire la evoluţiile regionale cu potenţial impact asupra stării de securitate a celor două state şi au agreat instituirea de noi mecanisme de cooperare orientate la eficientizarea procesului de contracarare a riscurilor ce afectează climatul regional şi european de securitate”, se mai spune în comunicatul Serviciului.

În mai curent, Maia Sandu a declarat că reforma Serviciului de Informații și Securitate presupune o reducere a domeniilor de control și o întărire a capacităților de personal.

„Instituția are nevoie de reforme pe partea de îmbunătățire a capacității personalului. Toți experții străini care ne consultă pe acest subiect spun că astăzi SIS face prea multe și ar trebui să aibă un domeniu mai îngust, ca să devină foarte bun pe domeniul securității, nu să se ocupe de controlul tuturor instituțiilor statului. Avem nevoie de schimb de informații cu state serioase, dar el se întâmplă atunci când există credibilitate”, a punctat președintele Republicii Moldova.

Ilie Gulca
18/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii