Senatul SUA aprobă un ajutor suplimentar de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Madalin Necsutu
20/05/2022

Senatul SUA a votat joi să aprobe un proiect de lege de aproximativ 40 de miliarde de dolari pentru a trimite ajutoare Ucrainei în timp ce țara luptă împotriva atacurilor brutale și neprovocate ale Rusiei, relatează CNN.

Măsura a fost adoptată de Camera Reprezentaților la începutul acestei luni și va reveni acum președintelui Joe Biden pentru a fi semnată în lege. Numărul final în Senat a fost 86 la 11.
Biden va semna pachetul de ajutor în timp ce se află în Coreea de Sud, potrivit unui oficial american. Biden a plecat joi în prima sa călătorie în Asia din acest mandat. SUA vor oferi bani pentru ajutor militar și umanitar, inclusiv finanțare pentru a ajuta armata ucraineană și forțele de securitate națională, pentru a ajuta la completarea depozitelor de echipamente americane trimise în Ucraina și pentru a oferi sănătate publică și sprijin medical pentru refugiații ucraineni.
Ajutorul acordat Ucrainei a fost un rar consens bipartizan, cu mulți democrați și republicani care s-au adunat în jurul apelurilor de a ajuta Ucraina.

Totuși, nu toți parlamentarii sunt de acord cu eforturile de a trimite un ajutor suplimentar de 40 de miliarde de dolari Ucrainei. Unii senatori republicani au contestat prețul ridicat al legii și faptul că costul nu este compensat și și-au exprimat îngrijorarea că țările europene nu contribuie cu suficiente fonduri.

Înaintea votului, liderul minorității din Senat, Mitch McConnell, i-a mustrat pe parlamentari „îngrijorați de costul” ajutorului Ucrainei, clarificând că el consideră că votul împotriva proiectului de lege este o mare greșeală. „Oricine este îngrijorat de costul susținerii unei victorii ucrainene ar trebui să ia în considerare costul mult mai mare în cazul în care Ucraina ar pierde”, a spus el în remarcile la Senat.

Madalin Necsutu
20/05/2022Follow us on Telegram

Comentarii