Senatul SUA aprobă un ajutor suplimentar de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Madalin Necsutu
20/05/2022

Senatul SUA a votat joi să aprobe un proiect de lege de aproximativ 40 de miliarde de dolari pentru a trimite ajutoare Ucrainei în timp ce țara luptă împotriva atacurilor brutale și neprovocate ale Rusiei, relatează CNN.

Măsura a fost adoptată de Camera Reprezentaților la începutul acestei luni și va reveni acum președintelui Joe Biden pentru a fi semnată în lege. Numărul final în Senat a fost 86 la 11.
Biden va semna pachetul de ajutor în timp ce se află în Coreea de Sud, potrivit unui oficial american. Biden a plecat joi în prima sa călătorie în Asia din acest mandat. SUA vor oferi bani pentru ajutor militar și umanitar, inclusiv finanțare pentru a ajuta armata ucraineană și forțele de securitate națională, pentru a ajuta la completarea depozitelor de echipamente americane trimise în Ucraina și pentru a oferi sănătate publică și sprijin medical pentru refugiații ucraineni.
Ajutorul acordat Ucrainei a fost un rar consens bipartizan, cu mulți democrați și republicani care s-au adunat în jurul apelurilor de a ajuta Ucraina.

Totuși, nu toți parlamentarii sunt de acord cu eforturile de a trimite un ajutor suplimentar de 40 de miliarde de dolari Ucrainei. Unii senatori republicani au contestat prețul ridicat al legii și faptul că costul nu este compensat și și-au exprimat îngrijorarea că țările europene nu contribuie cu suficiente fonduri.

Înaintea votului, liderul minorității din Senat, Mitch McConnell, i-a mustrat pe parlamentari „îngrijorați de costul” ajutorului Ucrainei, clarificând că el consideră că votul împotriva proiectului de lege este o mare greșeală. „Oricine este îngrijorat de costul susținerii unei victorii ucrainene ar trebui să ia în considerare costul mult mai mare în cazul în care Ucraina ar pierde”, a spus el în remarcile la Senat.

Madalin Necsutu
20/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii