Socialiștii sar în apărarea profesorilor sceptici față de vaccin

Ilie Gulca
01/09/2021

PSRM a anunțat că a сontestat în instanța de judecată decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Socialiștii au cerut anularea obligării angajaților din educație să suporte cheltuielile pentru testele anti-COVID-19. Vaccinarea trebuie „să rămână benevolă, dar nu obligatorie”, susțin cei din PSRM.

Socialiștii au condamnat acțiunile „discriminatorii” ale guvernării și afirmația „iresponsabilă și scandaloasă” a premierului Natalia Gavrilița la adresa cadrelor didactice.

„În ajunul începutului unui nou an de învățământ, actuala guvernare a lansat un șir de acțiuni de hărțuire a angajaților din domeniul educației, inclusiv a pedagogilor și profesorilor. Conducerea țării îi forțează pe acești oameni să se vaccineze ori să plătească teste anti-COVID-19 din propriul salariu, care și așa nu ajunge deseori nici pentru strictul necesar pe fundalul unor scumpiri la majoritatea produselor”, se menționează într-un comunicat al formațiunii.

Cei de la guvernare, acuză PSRM, nu vor să ia în calcul o atitudine personalizată față de reprezentanții corpului didactic și cel auxiliar. „Unii dintre aceștia au contraindicații să se vaccineze, alții refuză pe motive religioase, dar sunt și cazuri când acești angajați au fost bolnavi recent de coronavirus și au anti-corpi naturali”, se mai afirmă în comunicatul socialiștilor.

PSRM a calificat atitudinea premierei Natalia Gavrilița drept „sfidătoare și arogantă” la adresa corpului didactic din partea conducerii statului, „care poate provoca o criză în educație, când mulți dascăli vor pleca din sistem”.

Premierul Natalia Gavrilița a declarat marți seară în cadrul unei emisiuni TV că profesorii se vor vaccina obligatoriu dacă vor să revină la ore în regim normal. În ciuda opozițiilor sindicatelor din învățământ și a unor profesori, Gavrilița a argumentat că dreptul lor de a decide dacă vor să se imunizeze împotriva COVID-19 nu se poate contrapune dreptului elevilor de a învăța într-un mediu sigur. În caz contrar, Gavrlița a declarat că profesorii își pot găsi alte slujbe.

Ministerul Sănătății a recomandat săptămâna trecută profesorilor să se vaccineze, iar cei neimunizați să prezinte de două ori pe lună testarea la Covid-19. Cheltuielile pentru testarea urmează să fie plătite din buzunarul cadrelor didactice.

Totodată, șeful socialiștilor Igor Dodon, în timpul mandatului său de șef de stat, a efectuat o serie amplă de  vizite în instituțiile de învățământ fără mască. El a fost acuzat că a încălcat sistematic deciziile Comisiei pentru situații excepționale în sănătate publică nu reprezintă altceva decât gesturi sfidătoare la adresa întregii societăți.

Ilie Gulca
01/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii