Socialistul Nesterovschi riscă să rămână fără mandatul de deputat // Noi detalii despre incompatibilitatea admisă de parlamentar

Marcela Meglei
05/01/2021
Alexandr Nesterovschi via Facebook

Autoritatea Națională de Integritate a emis act de constatare a încălcării regimului juridic al incompatibilităților de către deputatul PSRM, Alexandr Nesterovschi. Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, socialistul riscă să-și piardă mandatul de parlamentar.

Conform actului de constatare, Nesterovschi a devenit administrator în cadrul firmei Fama Glamosa în anul 2013. Din 2014, acesta este deputat în Parlamentul Republicii Moldova, iar pe durata celor două mandate de legiuitor, socialistul nu a renunțat la calitatea sa de administrator al firmei. În cadrul controlului, inspectorii de integritate au stabilit că, deputatul și-a continuat exercitarea atribuțiilor de administrator, și-a pus semnătura pe mai multe facturi fiscale și alte documente interne din cadrul firmei, asigurând în acest mod funcționalitatea acesteia.

Precizăm că Alexandr Nesterovschi a renunțat la funcția de administrator al companiei Fama Glamosa abia în ianuarie 2020.

Chiar dacă inspectorul nu a reușit să probeze dacă deputatul a fost remunerat pentru activitatea sa de administrator al firmei, acesta a punctat în decizia sa că, „nu este relevant speței, lipsa sau prezența unui salariu, pentru a demonstra deținerea unei funcții remunerate, deoarece important este de a stabili dacă persoana desfășoară o activitate care presupune o recompensă și care, generează o situație de incompatibilitate”. În cazul dat, deputatul nu și-a soluționat starea de incompatibilitate în termenul stabilit de lege, fie prin demisionarea din funcția de deputat sau renunțarea la calitatea de administrator.

Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, inspectorul de integritate va sesiza Parlamentul Republicii Moldova pentru a iniția procedura de încetare a mandatului de deputat. Totodată, acesta riscă să nu mai dețină o funcție publică sau de demnitate publică, inclusiv mandatul de deputat timp de trei ani, urmând să fie înscris în Registrul Interdicțiilor al ANI.

Alexandr Nesterovschi a fost prim-secretar al organizaţiei comsomoliste Bălţi şi consilier comunist în Consiliul Municipal Bălţi din 2007 până în 2011. În noiembrie 2011, a părăsit PCRM împreună cu alţi 50 de membri ai partidului şi jumătate din membrii organizaţiei comsomoliste. „Vrem să construim un partid fără păpuşari”, spunea el, precizând că cei care au plecat de la comuniști urmau să adere la „grupul Dodon”. 

În 2012, a devenit preşedinte al Fundaţiei „Soluţia”, Filiala Bălţi. În 2013, a revenit în funcția de consilier în Consiliul Municipal Bălți, deja pe lista PSRM, funcție deținută până în 2014, când a fost ales deputat PSRM.

La alegerile parlamentare din februarie 2019, a candidat la funcția de deputat în Circumscripția uninominală nr. 10 Bălți, unde a ieșit învingător, acumulând 33,53% din sufragii.

Marcela Meglei
05/01/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii