Sondaj: Românii văd Rusia în continuare ca pe o mare amenințare. Câți dintre ei văd posibilă o invazie rusească în Ucraina

Mădălin Necșuțu
24/01/2022

Aproape jumătate dintre români sunt de părere că Rusia va invada Ucraina, conform unui sondaj realizat de către compania Avangarde, la comanda portalului G4media.ro. Sondajul vineri după ce vineri Rusia a cerut forțelor NATO să părăsească România și Bulgaria, state membre NATO de aproape 18 ani.

Astfel, un procentaj de 29% dintre români este de părere că Rusia nu va invada Ucraina. Pe de altă aparte, 64% dintre respondenți văd Rusia drept o amenințare la adresa României, în timp ce majoritatea respondenților – 56% - susțin amplasarea de trupe suplimentare ale NATO în Europa de Est, pe când 18 % resping această mutare.

Același sondaj arată că 43% dintre respondenți consideră că dacă Rusia va invada Ucraina, un eventual război s-ar extinde în Europa, în timp ce 36 dintre repondenți cred că va rămâne un conflict între cele două țări.

În proporție de 27%, respondenții sondajului cred că în cazul în care se va ajunge la o confruntare va fi un război de scurtă durată, iar 36% cred că se va încheia repede. În privința legitimității unei invazii a Rusiei, 65% dintre respondenți cred că aceasta ar fi ilegitimă, 10% au spus „da” și 23% au spus că nu pot aprecia.

Sondajul a fost realizat de centrul Avangarde în perioada: 21 – 23 ianuarie 2022, în contextul tensiunilor crescânde de la granița Ucrainei, unde Rusia a plasat peste 100.000 de militari.

Portalul Anticoruptie.md a scris vineri că Rusia a cerut Alianței Nord-Atlantice să își retragă trupele din România și Bulgaria și să se angajeze că nu se va extinde în estul Europei.Diplomația rusă a cerut NATO să retragă trupele, armele și echipamentele militare din Bulgaria și România, sub pretextul că cele două țări nu erau membre NATO în 1997. România și Bulgaria sunt încă din 2004 membre ale Alianței Nord-Atlantice, în timp ce România alături de Polonia sunt considerate țări esențiale pentru securitatea flancului estic al NATO.

Mădălin Necșuțu
24/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii