Sora ministrului Justiției, acționată în judecată de MoldATSA din cauza restanțelor la un credit preferențial

Mariana Colun
08/08/2016
Mariana Tabuică. Foto: Facebook.com

MoldATSA a acționat-o în judecată pe Mariana Tabuică, sora lui Vladimir Cebotari, ministrul Justiției. Ea a fost directorul financiar al instituției în perioada 2014-2015, iar după plecarea din funcţie ar fi încetat să achite ratele la un credit preferențial, scrie Agora.md. Din februarie 2016, când a fost depusă cererea de chemare în instanță, șase ședințe de judecată au fost amânate. Abia pe 20 iunie 2016 Judecătoria sectorului Ciocana a admis încasarea de la Mariana Tabuică a sumei restante și a penalităților în valoare de 152.167 de lei, dintre care 131.510 lei reprezintă suma restantă a creditului. 

Contactată de portalul Anticoruptie.md, Mariana Tabuică susține că, de fapt, i-au fost încălcate drepturile. „Nu am avut restanțe la rambursarea creditului până am plecat din funcție. Ulterior, pentru că mi-au fost calculate greșit toate plățile, pentru că am plecat de la serviciu, s-a format o restanță, ca la oricare persoană. La schimbarea conducerii nu au calculat corect sumele, motiv din care am ajuns în litigiu. Nu-mi aduc aminte care e suma cu care eram datoare, dar era semnificativ mai mică decât cea pe care au declarat-o ulterior”, ne-a explicat Mariana Tabuică. Ea spune că a contestat decizia Judecătoriei Ciocana la Curtea de Apel Chişinău. 

anchetă realizată de Ziarul de Gardă în parteneriat cu Centrul de Investigații Jurnalistice arată că în perioada în care a ocupat funcția de director financiar la MoldATSA, Mariana Tabuică a obținut mai multe adaosuri la salarii, dar și un credit preferențial. Astfel, aceasta a încasat 373.000 de lei în plus la salariu. De asemenea, în aceeași perioadă, 2014-2015, Tabuică s-a numărat printre angajații care au beneficiat și de un spor salarial de 20% sub formă de „îndemnizație pentru discreție” în mărime de 75.000 de lei, dar și o primă unică (!), în mărime de 63.000 de lei. În urma unui audit la instituție, dispus de Iurie Chirinciuc, ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, care a descoperit neregulile, aceasta a plecat din funcție.

În același articol reporterii scriau că Mariana Tabuică, care a contractat în două rânduri, în 2014 și 2015, credite fără dobândă în sumă de 200.000 de lei, datora întreprinderii, la 23 septembrie 2015, 148.000 de lei. „În contractele de împrumut dintre MoldATSA și angajat este stipulat faptul că aceștia, dacă pleacă de la întreprindere, rambursează integral suma primită. Cu două excepții: Mariana Tăbuică și Vitalie Novac, în contractele cărora lipsește un asemenea punct. Auditul a constatat că din acest motiv, «crește considerabil riscul nerambursării în termen a creditelor acordate» celor doi”, scriau reporterii.

Mariana Tabuică consideră raportul de audit un eșec, din cauza condițiilor în care a fost făcut. Mai mult, aceasta s-a arătat deranjată de faptul că în presă au ajuns date pe care le consideră cu caracter personal. „Nu sunt o persoană publică, nu am fost niciodată un angajat public. Nu sunt de acord să-mi răsfoiți viața mea personală. Mărimea salariilor, primele mele, toate astea sunt informații cu caracter personal. Acel audit nu poate fi recunoscut, este absolut ilegal”, a mai spus Tabuică.

De numele Marianei Tabuică este legată și compania aeriană Fly One, despre care reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au scris că aparține familiei ministrului Justiției, Vladimir Cebotari și fostului director al Autorităţii Aeronautice Civile, Mircea Maleca. Tabuică este director executiv al Fly One.

Mariana Colun
08/08/2016
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii