Spînu dă asigurări că prețul la energie electrică nu se va majora în mai. Soluții legate de România, dacă Gazprom taie gazul

Mădălin Necșuțu
13/05/2022

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că prețurile la energie electrică nu se vor schimba în luma mai și că toate calcule au fost făcute ca acestea să rămână la aceslași nivel.

„În luna mai tariful nu se va schimbă [...] Am făcut public prețul mediu la energia electrică, ținând cont de faptul că acest preț va fi inclus în viitoarele tarife la energia electrică stabilite de ANRE, oricum acest preț va fi unul public. Potrivit legii, se ajunge la schimbarea tarifului atunci când devierile negative sau pozitive sunt mai mari de 5%. Din calculele făcute la Minister, vedem că devierile sunt mai mici de 5%”, a spus Andrei Spînu în cadrul emisiunii „Joi cu Liliana Barbăroșie” difuzată de Moldova 1. 

Guvernul a anunțat recent că va procura 30% din necesarul de energie electrică de la compania ucraineană Ukrhidroenergo. Prețul mediu de achiziție a energiei electrice este de 66,7 dolari americani pentru un megawatt-oră.

Anterior, prețul convenit cu centrala din regiunea separatistă transnistreană a fost 59,5 de dolari americani pentru un megawatt-oră. Asta înseamnă că oferta din Ucraina este egală cu circa 74 de dolari per megawatt-oră.

El a mai spus că Republica Moldova nu se mai află în aceeași situație ca în toamna anului trecut și că facă Gazprom decide să sisteze gazul în Republica Moldova, există soluții, precum aducerea de gaze prin conductele care leagă Republica Moldova de România.

„Partea bună a lucrurilor este că gazoductul Iași-Chișinău este funcțional, dacă va fi sistat tranzitul prin Ucraina, noi putem aduce gaz pe acest traseu, sau pe traseul transbalcanic din sudul țării. În cazul nostru nu există riscuri, soluții tehnice de a aproviziona țara cu gaz sunt. Dacă Gazprom va rezilia contractul în lipsa auditului, nu obosesc să spun că Moldova nu va rămâne fără gaz. Suntem într-o situație mult mai bună decât în toamnă, avem mult mai mulți prieteni care sunt gata să ne ajute. Suntem gata să ieșim să achiziționăm de pe piață”, a declarat oficialul. 

Mădălin Necșuțu
13/05/2022Follow us on Telegram

Comentarii