Spirite încinse în avocatură: Un alt membru al Consiliului Uniunii Avocaților și-a dat demisia

Julieta Savițchi
29/11/2018
anticoruptie.md

Emanoil Ploșniță, președinte al Uniunii Avocaților din Moldova, a adresat acestei comunități o scrisoare în care solicită opiniile colegilor săi în problema demisiei sale. În același timp, avocatul Victor Burac a aunțat că pleacă din Consiliul Uniunii.

„Mă aflu la o răscruce și am nevoie să mă sfătuiesc cu Dvs: să-mi dau demisia sau să continui să lupt și să Vă reprezint. Îl rog pe fiecare avocat să îmi comunice poziția sa”, s-a adresat Ploșniță colegilor săi în scrisoarea publicată pe portalul oficial al Uniunii.

Președintele Uniunii Avocaților susține că, în ultimul an, a fost supus mai multor atacuri după ce și-a expus opinia împotriva aplicării aresturilor preventive de către instanțele de judecată: „Am promis că voi apăra breasla, în special voi lupta pentru oprirea aresturilor abuzive. Din păcate, din acest moment, au început problemele pentru mine, sub formă de atacuri și chiar urmărirea penală. Aceasta însă nu m-a deraiat de la obiectivul principal de a îmi îndeplini mandatul încredințat. Dimpotrivă, mi-a arătat că am luat direcția corectă”, a menționat Ploșniță.

Referindu-se la dosarul penal intentat pe numele său de către Procuratura Anticorupție, Ploșniță a dat de înțeles că ar fi unul fabricat: „Tot ce am avut eu de spus despre presupusa faptă am declarat organelor competente. Regret însă că această problemă este exacerbată de unii colegi pentru a mă ataca. Iar unii chiar îmi cer demisia, deși mă consider complet nevinovat. Am fost și sunt avocat, înțeleg să respect legea”.

Contactat de către anticoruptie.md, Victor Burac a refuzat să facă public motivul pentru care pleacă din Consiliul Uniunii.

Avocatul Victor Panțâru a demisionat la 17 noiembrie curent din același Consiliu. El și-a explicat demersul prin faptul că problema integrității lui Ploșniță nu s-a regăsit pe ordinea de zi a Consiliului.

Solicitat de portalul Anticoruptie.md, Victor Panțâru a calificat scrisoarea lui Ploșniță drept „o reacție târzie, fără sens și o manipulare ieftină”. „Regret reacția tardivă a dlui președinte, care a venit doar după ce informația a apărut în presă. În ce privește sondajul pseudoanonim, este absolut nepotrivit situației. Ploșniță a fost desemnat de congres și este oportun ca să se pronunțe congresul”, a opinat apărătorul.

Boris Lichii, membru al Consiliului Uniunii Avocaților, a declarat pentru anticoruptie.md că regretă plecarea lui Panțâru și Burac. În situația creată, Emanoil Ploșniță ar trebui să se autosuspende din funcția de președinte al Uniunii. „O personalitate care a ajuns să dețină funcția de președinte al Uniunii Avocaților trebuie să aibă verticalitate. Dacă este sigur de nevinovăția sa, pentru a nu crea tensiuni în breaslă, ar trebui să anunțe suspendarea din funcție până la decizia definitivă a instanței. Cât privește cele două demisii, îmi pare rău că sunt determinați să plece oameni de onoare pentru a oferi locul unor penali”.

Julieta Savițchi
29/11/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii