Starea excepțională// Guvernul vrea o nouă lege, Vlah e contra

Mihaela Cibotaru
07/06/2023
captură

Guvernul susține necesitatea perfecționării cadrului normativ ce vizează gestionarea eficientă a stărilor de urgență, de asediu şi de război, dar propune elaborarea unei noi legi în acest domeniu. În ședința de miercuri, Guvernul a aprobat avizul asupra proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative, elaborat de un grup de deputați.

Ifor Trofim, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, a menționat că „Guvernul își exprimă dezacordul cu unele dintre propuneri, pe care le consideră a fi inoportune, sau care necesită o ajustare legislativă fundamentală”, însă consideră necesar de a susține proiectul.  El a subliniat că au fost atestate o gamă largă de deficiențe în cadrul național de reglementare, aferent gestionării situațiilor de urgență, ceea ce solicită revizuirea integrală, la nivel conceptual a cadrului legislativ.

El a punctat, în particular, necesitatea introducerii conceptelor de „regim special de activitate”, ”situației de criză” și necesitatea extinderii atribuțiilor Comisiei pentru situații excepționale, pentru asigurarea gestionării problemei refugiaților și străinilor. La fel, se solicită instituirea unui cadru reglementator clar de raportare față de Parlament, după încetarea stării de urgență, de asediu și de război. Printre propunerile considerate necesare sunt și reglementarea referitor la rezervele de stat și mobilizare, la limitarea comercializării unor tipuri de mărfuri periculoase, dar și reglementarea, în situații de urgență, asediu și război, a activității organizațiilor nonguvernamentale cu caracter umanitar.

Totodată, noul act legislativ trebuie adaptat la terminologia limbii române și trebuie să asigure autorităților implicate în proces un fundament normativ pentru realizarea capacităților în vedere reacționării prompte la toate situațiile care generează necesitatea instituirii stării de urgență.

Împotriva hotărârii de Guvern a votat Irina Vlah, bașcanul UTA Găgăuzia. „Cum a fost călătoria la Tel Aviv, doamna Vlah?”, a întrebat premierul după votarea hotărârii de către membrii executivului.

Mihaela Cibotaru
07/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii