Statul intervine cu o măsură de stabilizare a prețurilor pe piața internă pentru cerealele din Republica Moldova. Alexandru Slusari: „Este o decizie întârziată”

Anticoruptie.md
04/10/2023
https://www.facebook.com/minister.agricultura.industrie.alimentara

În perioada stării de urgență, importul în Republica Moldova a grâului, porumbului și florii-soarelui se va permite doar în baza licenței eliberate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA). O dispoziție în acest sens a fost emisă miercuri, 4 octombrie, de Comisia pentru Situații Excepționale. Timp de 15 zile, MAIA va elabora regulamentul cu privire la organizarea și funcționarea comisiei de licențiere a importului pentru aceste categorii de cereale. Directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari, a menționat pentru anticoruptie.md că decizia este una salutabilă, dar întârziată. Potrivit lui, pierderile de milioane suferite de agricultori oricum nu mai pot fi recuperate. 

Potrivit ministrului de resort, Vladimir Bolea măsura de introducere a licențierii la importul grâului, porumbului și semințelor de floarea soarelui este dictată de necesitatea menținerii pe piața internă a produselor cerealiere și a unui preț sustenabil.

„Scopul nostru este de a controla și a monitoriza importul de cereale, asigurând, astfel, calitatea și siguranța alimentelor pentru consumatori. În același timp, licențierea va contribui la stabilizarea prețurilor la cereale și la protejarea producătorilor locali. Astfel, vom reuși instituirea unui control mai strict asupra calității produselor importate, asigurându-ne că acestea îndeplinesc standardele de siguranță alimentară”, a subliniat oficialul.

Conform Dispoziției vor primi licențe de import doar persoanele juridice sau fizice care desfășoară activități economice în domeniul producerii uleiului și grăsimilor vegetale, produselor de morărit, a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă și pentru creșterea animalelor.

Cererea de eliberare a licenței de import, obligatoriu trebuie să fie însoțită de acte prin care se justifică necesitatea de completare a stocurilor. Totodată, mărfurile încărcate spre expediere până la emiterea prezentei Dispoziții nu vor fi supuse licenței de import.

Cererile de eliberare a licențelor de import vor fi examinate de către o comisie constituită prin Ordinul MAIA din reprezentanți ai MAIA, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, precum și reprezentanți ai asociațiilor de profil.

Timp de 15 zile, MAIA va elabora regulamentul cu privire la organizarea și funcționarea comisiei de licențiere a importului pentru anumite categorii de cereale.

Este o măsură bună, dar întârziată, susține directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari, care precizează că încă din această primăvară agricultorii au venit cu o asemenea solicitare către Executiv. 

„Această decizie este mult întârziată, pentru că piața deja deja este dexechilibrată, importurile au început masiv mai ales la floarea-soarelui. Desigur că această decizie, chiar dacă este întârziată, nu putem să nu o salutăm. Întrebarea rămâne, dacă fizic importurile sunt închise până la aprobarea regulamentului de licențiere? Pentru mine este important ca până la elaborarea mecanismului porțile Moldovei să fie închise, să nu ne trezim cu șiretlicuri ca regulamentul să fie elaborat în câteva luni, dar în acest timp să fie continuat importul de cereale”, a precizat Slusari pentru anticoruptie.md.

Slusari mai spune că ar fi de dorit ca până la elaborarea regulamentului să fie stopat în totalitate importul. 

„Îmi pare rău că Guvernul nostru reacționează cu mare întârziere. Această măsură trebuia să fie aplicată în martie, aprilie, dar s-a aplicat în octombrie. Piața este destabilizată din 2022, când au început masiv importurile, dar autoritățile nu au reacționat la timp. Da, e mai bine decât nimic, dar pierderile de miliarde de lei pentru agricultorii autohtoni nimeni nu le va mai întoarce”, a conchis Alexandr Slusari.

Precizăm că recent miniștrii Agriculturii din România și Ucraina, Florin Barbu și Mykola Solskyi, au agreat un nou mecanism strict prin care patru tipuri de cereale: grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță pot fi importate din nou în România. Este vorba despre un nou sistem de licențiere a companiilor exportatoare, respectiv cele importatoare.

Jurnalistii anticoruptie.md au relatat despre blocajele întâmpinate de agricultori, atât în materie de producere, cât și la nivel de export. Agricultorii ne-au vorbit în „Monopolul și... irigarea, două pietre de încercare// Cum comentează agricultorii propunerile ministrului Bolea” despre necesitatea unei strategii de redresare economică. În același timp, experții au subliniat cum ar trebui să folosească autoritățile avantajele de care dispune, astfel încât să scăpăm de blocajul logistic

 

 

Anticoruptie.md
04/10/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii