STUDIU// 73% din cetățeni cred că judecătorii ar putea condamna o persoană nevinovată

Anticoruptie.md
07/02/2018
csm.md

La șapte ani de la începerea implementării Strategiei de reformă a sectorului Justiției, încrederea cetățenilor în Justiția naţională a ajuns la 16%, arată un sondaj privind opinia publică despre sistemul judecătoresc din Republica Moldova, publicat miercuri, 7 februarie. Mai bine de jumătate dintre participanții la sondaj cred că nu toți cetățenii sunt egali în fața legii. Când vine vorba despre cei mai corupți demnitari, în top sunt plasați politicienii și judecătorii.

În noiembrie 2010, la începutul reformelor în domeniul Justiției, 25 la sută dintre cetățenii Republicii Moldova afirmau că au foarte multă sau o oarecare încredere în Justiția națională, arată datele Barometrului Opiniei Publice. Astăzi, potrivit studiului realizat de Magenta Consulting la inițiativa Consiliului Superior al Magistraturii, doar 16% din populație are încredere în Justiție. BOP arăta în noiembrie 2017 că în Justiție au încredere doar 13% din respondenți. Mai puțină încredere decât atât cetăţenii au în Guvern și Parlament.

Dintre actorii din domeniul Justiției cei mai afectați de neîncrederea cetățenilor sunt judecătorii - 78%, urmați de procurori – 77%, polițiști – 70% și avocați – 62%.

Studiul arată că 62% din respondenți nu cred că toți cetățenii Republicii Moldova sunt egali în fața legii. Fiind întrebați dacă orice judecător va găsi nevinovată o persoană simplă, care nu a comis vreo ilegalitate, peste 73% dintre respondenți au susținut că au puțină sau deloc încredere în acest fapt. Mai mult, 80% dintre respondenți au încredere în mică măsură sau nu au deloc încredere în faptul că orice judecător din țară va declara vinovată o persoană cu bani care a comis o faptă ilegală.

Vorbind despre corupție, participanții la sondaj au afirmat că politicienii și judecătorii (urmați de procurori și ofițerii de poliție) sunt cele mai corupte grupuri de persoane. Trei pătrimi din respondenți au menționat corupția ca fiind prezentă mult sau foarte mult printre judecători și, în general, în sistemul judecătoresc. 75% din participanții la sondaj cred că în sistemul judecătoresc din Republica Moldova corupția este mult sau foarte mult prezentă.

În pofida gradului mic de încredere în Justiție, majoritatea participanților la sondajul realizat de Magenda Consulting la comanda CSM au răspuns că nu au avut experiențe negative în instanțele de judecată. 13% dintre respondenți pretind că în timpul procesului de judecată au oferit neoficial cadouri sau bani. Ponderea persoanelor care pretind că au oferit cadouri sau bani în dosare penale este mai mică și reprezintă 7%, iar în dosarele contravenționale este mai mare și constituie 18%.

58% dintre cetățenii care au participat în instanță au evaluat judecătorul care le-a examinat cauza drept imparțial și obiectiv. Aproximativ jumătate (49%) dintre cetățenii care au avut rol de participant la proces au afirmat că procedurile judiciare în dosarul lor au fost echitabile în mare sau foarte mare măsură.

Sondajul a mai arătat că o bună parte a cetățenilor nu își cunosc drepturile în cadrul unui proces de judecată și nici nu știu de unde ar putea afla informații.

Cel mai puțin cunoscut aspect al reformei Justiției ține de Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor în instanțe. Astfel, 28% din populația generală și 38% din cei care au participat în instanță au auzit sau cunosc despre acest program. Dintre cetățenii care au participat la examinarea unor dosare, 22% au accesat portalul instanțelor judecătorești, pentru a afla informații despre proces. Jumătate dintre aceștia au accesat site-ul în mică măsură. Majoritatea persoanelor care au accesat portalul instanțelor pentru a afla informații despre dosar (69%) sunt mulțumiți de prezentarea acestora în mare sau foarte mare măsură. 75% au evaluat informațiile drept clare și ușor de utilizat.

Sondajul privind opinia publică despre sistemul judecătoresc din Moldova a fost realizat în perioada 8-29 decembrie 2017, pe un eșantion de 1.000 de persoane. Marja de eroare este de +/-28%.

Anticoruptie.md
07/02/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii