Studiu // În R. Moldova 40% dintre judecători emit sentințe în starea de depresie

Irina Odobescu
22/09/2021
Foto: CIJM

Stabilirea volumului de lucru și al timpului necesar pentru examinarea unui dosar, creșterea salariilor pentru grefieri și asistenți judiciari, introducerea taxelor descurajatoare pentru un litigiu repetat și a medierii extrajudiciare pentru unele dosare ar fi soluții pentru a eficientiza lucrul judecătorilor. Acestea au fost prezentate în cadrul unei note analitice „Volumul excesiv de muncă: Cum influențează integritatea și independența judecătorilor”.

„Estimările arată că un judecător examinează pe zi patru dosare, lucru pe care trebuie să îl facă în 36 de ore. Analiza scoate în evidență că volumul mărit de lucru contribuie la extenuarea judecătorilor. Studiile arată că în R. Moldova 40% dintre judecători emit sentințe în starea de depresie. Acest fapt duce inevitabil la creșterea vulnerabilității magistraților”, a declarat Victoria Sanduța, magistrată la Judecătoria Chișinău, sediul Centru.

Judecătorul în cadrul Judecătoriei Criuleni, Ion Malaciuc, a precizat că atât volumul de lucru, cât și lipsa tehnicii de calcul, frecvența cu care se stinge lumina în judecătoria în care lucrează sporesc starea de stres a magistraților. Judecători din alte judecătorii au confirmat că aceste probleme nu sunt unice și se întâlnesc în majoritatea instituțiilor judiciare.

Psihologul Ana Niculăeș a salutat soluția Analizei prezentate și anume ca în judecătorii să existe asistență psihologică pentru persoanele care activează în sistemul judecătoresc.

Directorul adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Rusu, crede că mărirea numărului de judecători ar rezolva doar o parte a problemei volumului de lucru. Rusu a accentuat că schimbarea frecventă a legislației descrește constant calitatea actului justiției. Totodată, expertul susține creșterea terenului pentru medierea extrajudiciară și descărcarea în acest fel a sistemului judecătoresc.

Nota analitică - Volumul excesiv de muncă: Cum influențează integritatea și independența judecătorilor – a fost pregătită de Fundația Friedrich Ebert Moldova în parteneriat cu Asociația Judecătorilor Vocea justiției.

Irina Odobescu
22/09/2021Become a Patron!

Comentarii